Hlavní obsah

Kodak prodá své patenty za deset miliard korun

Americká společnost Eastman Kodak prodá svých zhruba 1100 patentů z oblasti digitálního zobrazování za 525 miliónů USD (téměř deset miliard Kč). Peníze získané z prodeje mají firmě pomoci opustit režim bankrotové ochrany v první polovině příštího roku. Kodak požádal o ochranu před věřiteli letos v lednu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Patenty získá konsorcium vedené společnostmi Intellectual Ventures a RPX Corp. Částka je mnohem menší, než firma původně doufala. Podle Kodaku mají patenty hodnotu až 2,6 miliardy USD. O prodej patentů se však firma snažila více než rok. Dohodu ještě musí schválit bankrotový soud.

Prodej patentů je důležitý pro další fungování společnosti. Kodak se dohodl s věřiteli, že mu poskytnou úvěr 793 miliónů USD na další provoz po opuštění bankrotové ochrany, avšak pouze za podmínky, že získá nejméně 500 miliónů USD z prodeje patentů. Tuto podmínku se tak Kodaku podařilo splnit. Peníze z prodeje patentů jsou určené pro splacení dluhu, napsaly agentury AP a Reuters.

Kodak nyní prochází restrukturalizací, hodlá výrazně omezit své aktivity a chce se zaměřit převážně na tisk fotografií a komerční obaly. Kodak patří mezi nejznámější americké značky a kdysi dominoval fotografickému průmyslu. Firma založená v roce 1880 však nedokázala rychle přijmout moderní technologie a zaspala rozvoj digitální sféry, přestože vymyslela digitální fotoaparát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám