Hlavní obsah

Karanténa zdvojnásobila prodej počítačů

Právo, Jakub Svoboda

Práce a učení z domova, které si vynutila pandemie koronaviru, loni prudce zvýšily prodej počítačů, notebooků a příslušenství k nim. Jak Právu potvrdili významní tuzemští obchodníci, prodeje počítačů v Česku stouply ve srovnání s rokem 2019 až na dvojnásobek.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Většina rodin sice doma už nějaký počítač měla, ale když třeba jeden z rodičů skončil na home office a děti měly online výuku, musely pořídit další.

„Manžel pracuje z domova. Děti se zkoušely do školy připojovat přes mobil, ale ukázalo se, že to nejde. Displeje jsou malé a často pořádně neviděly, co jim učitelka na tabuli ukazovala,“ řekla Právu Monika z Prahy.

Notebooky rostly dvouciferně

„Rok 2020 byl rekordní jak v prodejích laptopů, tak stolních PC. Notebooky u nás zaznamenaly dvouciferný růst, který v době jarní a podzimní vlny covidu přesahoval i 100 procent. Hlavním zdrojem růstu tohoto segmentu bylo vybavování domácností a škol pro distanční výuku a práci z domova,“ sdělil Právu Pavel Roubínek z e-shopu Alza.cz.

Prodej počítačů loni kvůli koronaviru rostl nejvíce za deset let

Hardware

I prodeje stolních počítačů vzrostly na Alze meziročně dvouciferně. „Díky nové generaci grafických karet Nvidia se o to zasloužily zejména herní počítače, ale také velké oživení tzv. minipočítačů pro domácí výuku, u kterých jedním z faktorů přispívajících k růstu prodejů byla zhoršená dostupnost notebooků na konci loňska,“ dodal Roubínek.

Kupovali i tiskárny a webkamery

Dramatický a podle mluvčí Pavly Hobíkové v historii doposud největší růst tržeb počítačů zaznamenal i Mall.cz.

„Většina firem přesunula své zaměstnance z kanceláří domů, děti se učily distančně, proto si lidé doma budovali zázemí. Zájem lidí rostl skokově v souvislosti se šířením koronaviru a zpřísňujícími se opatřeními. Na podzim prodeje vyletěly meziročně dokonce o více než 200 procent a zákazníci objednávali tisícovky kusů týdně,“ řekla Právu.

Notebooky rychle mizí z obchodů. Zájem před Vánocemi raketově vzrostl

Vánoce

Řada lidí, kteří nákup počítače nebo notebooku odkládali na jaře, si pak vybavení podle ní už na podzim pořídila. V kategorii notebooků byl největší zájem o modely do 20 až 25 tisíc korun. „Jsou modely, kde prodeje ale vyskočily i desetinásobně. V loňském roce se extrémně dařilo také příslušenství, jako jsou monitory, tiskárny, myši a klávesnice. Ještě větší jsou čísla u webkamer a mikrofonů, kde šlo až o stonásobný růst,“ dodala Hobíková.

I z druhé ruky

Na nákupním rádci a srovnávači Zboží.cz došlo na podzim v meziročním srovnání k navýšení hledání počítačů a další výpočetní techniky o 95 procent. Tablety na Zboží.cz pak vykázaly růst o 46 procent. „Mnoho rodičů nemělo domácnosti vybavené počítači nebo tablety tak, aby jejich děti mohly bezproblémově zvládnout online výuku, proto si je nyní pořizují,“ potvrdil Právu manažer nákupního rádce Jan Kriegel.

Podle Pavla Koláře ze Služby Seznam.cz lidé teď častěji kupují i notebooky z druhé ruky. „Dohnala je k tomu nutnost vybavit své ratolesti pro výuku. Nový notebook si nemohou z finančních důvodů dovolit, nebo by jeho nákup odložili na později,“ dodal.

Notebook pro dítě do školy exekutoři zabavit nemohou

Ekonomika

U řetězců, které se tradičně opírají hlavně o kamenné prodejny, jako například Datart, vzrostly loni prodeje notebooků meziročně více než trojnásobně. Stolní počítače pak o 180 procent, informovala jeho mluvčí Eva Kočicová.

„Co se týče notebooků i stolních PC, tak jsme rostli meziročně o třetinu, a to jak v počtu prodaných kusů, tak v obratu. Obrat rostl trochu vyšším tempem, což znamená, že se zvyšovala průměrná cena prodaného notebooku,“ sdělil Právu marketingový manažer Electro Worldu Tomáš Kovářík.

Jak dodal, řetězci se vyplatila strategie nabízet i dražší notebooky, protože dostupnost levných kusů byla nedostatečná.

Reklama

Výběr článků

Načítám