Hlavní obsah

Kanaďané odhalili obří špionáž na internetu, stopy vedou do Číny

Právo, CNN, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obří špionážní operaci, v jejímž rámci neznání pachatelé pronikli do počítačů ve více než stovce zemí a ukradli z nich tajné materiály vládních úřadů i soukromých společností, odhalili počítačoví experti v Kanadě. Napsal to v sobotu deník The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Pracovníci torontského střediska zjistili, že pirátské počítače, které jsou prý stále aktivní, operovaly téměř výhradně z Číny. Kanadští vědci ale netvrdí, že by za těmito aktivitami byla čínská vláda.

Článek

Spekuluje se, že ve špionáži má prsty Čína. Právě z této země totiž téměř výhradně pirátské počítače operovaly. Kanadští experti se ovšem brání říci, že jde o akci Pekingu. “Stejně dobře to mohla být CIA nebo Rusové,” řekl Ronald Deibert z kanadského střediska Munk Center for International Studies.

Podle zprávy střediska špionážní systém, pracovně nazvaný GhostNet, napadl během dvou let nejméně 1295 počítačů ve 103 zemích. Pronikl do počítačů velvyslanectví, ministerstev zahraničí, vládních úřadů a také exilových středisek tibetského dalajlamy v Indii, New Yorku, Bruselu a Londýně.

Čínský konzulát v New Yorku odmítl spekulace, že za špionážní akcí stála Čína.

„Toto jsou staré nesmyslné báchorky...čínská vláda přísně zakazuje jakoukoli kyberkriminalitu,“ stojí v jeho stanovisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám