Hlavní obsah

Kabelový internet loni zrychlil o čtvrtinu na 41,6 Mbit/s

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rychlosti internetového připojení loni nejvíce zrychlil kabelový internet, nejméně stoupla rychlost připojení po optických kabelech. Internet přes rozvody kabelové televize meziročně zvýšil průměrnou rychlost o 23 procent na prosincových 41,6 Mbit/s a byl nejrychlejším typem připojení na trhu. Připojení po optické síti vzrostlo o čtyři procenta na 30,1 Mbit/s. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely (ilustrační foto)

Článek

Připojení přes telefonní linky xDSL loni zrychlilo o 15 procent na 18,9 Mbit/s. Nejrychlejší přípojky nabízel Avonet s průměrem 20,7 Mbit/s a O2 s 19,2 Mbit/s.

V oblasti mobilního připojení LTE si za poslední rok nejvíce polepšil T-Mobile s růstem o 22 procent na 46,3 Mbit/s. „T-Mobile má za sebou úspěšné měsíce, nicméně v prosinci zaznamenal největší pokles, a to rovnou o deset procent. Jediný Vodafone si polepšil, což ho taky dostalo blíž k dohnání rychlosti nejrychlejšího operátora,“ uvedla mluvčí DSL.cz Pavla Gabrhelíková.

Vodafone měl na konci roku průměr 45,4 Mbit/s, což je meziročně o šest procent více, a O2 zrychlilo o 12 procent na 33,7 Mbit/s.

3G internet a Wi-Fi

Nejrychlejší internet 3G mělo O2 s meziročním nárůstem o 16 procent na 11,4 Mbit/s. Druhý Vodafone zvýšil rychlost o 28 procent na 7,4 Mbit/s, naopak T-Mobile ztratil 45 procent na 5,9 Mbit/s.

Bezdrátové připojení wi-fi v průměru v minulém roce zrychlilo o 15 procent na 16,6 Mbit/s. V prosinci proti listopadu ale o tři procenta zpomalilo. Rychlosti se pohybovaly od osmi do 29 Mbit/s.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám