Hlavní obsah

Jižní Korea plánuje zákaz obchodů s kryptoměnami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea chce zakázat obchody s kryptoměnami. Vláda nyní připravuje zákon, který tyto obchody zakáže, oznámilo ve čtvrtek ministerstvo spravedlnosti. Jižní Korea je významným zdrojem poptávky po kryptoměnách a rozhodnutí přichází v době, kdy se politici po celém světě snaží regulovat tento majetek, jehož hodnota za poslední rok prudce vzrostla.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Návrh na zákaz obchodů s kryptoměnami přichází poté, co policie a daňový úřad učinily tento týden razie u největších burz v zemi, jako Coinone a Bithumb, kvůli podezření z daňových úniků.

Ministerstvo financí se také snaží najít způsoby, jak zdanit trh, který se stal podle denního objemu obchodů tak velký, jako index malých společností Kosdaq.

Analytik NH Investment & Securities Pak Nok-sun upozornil, že chování ve stylu stáda na trhu s virtuálními měnami v Jižní Koreji vyvolává obavy. Růst bitcoinu o 1500 procent v loňském roce vyvolal v zemi obrovskou poptávku po kryptoměnách, přilákal k investování řady lidí, včetně studentů a žen v domácnosti, a vyvolal obavy ze závislosti na hazardu.

V Jižní Koreji se denně uskuteční až 20 procent všech transakcí s bitcoiny.

Vývoj kurzu

Bitcoin v pondělí klesl v reakci na zprávu, že CoinMarketCap odstranil ze svých internetových stránek ceny z jihokorejských burz, protože měny se zde obchodují s přirážkou zhruba 30 procent. To vyvolalo zmatek a způsobilo masivní výprodeje, napsala agentura Reuters.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Ve čtvrtek dopoledne se jedna virtuální mince obchodovala za 13 600 dolarů, tedy v přepočtu (291 000 Kč). Zkraje loňského roku to přitom nebylo ani tisíc dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám