Hlavní obsah

Jen zveřejnění odkazu už porušuje autorská práva, rozhodl soud. Playboy vyhrál vleklý spor

Nelegální šíření autorsky chráněného obsahu je postihováno prakticky ve všech evropských zemích. Nově však mohou mít společnosti i jedinci oplétačky se zákonem i v případě, že zveřejní pouhý odkaz na autorsky chráněná díla bez dovolení autora. Vyplývá to ze sporu mezi společností GS Media a vydavatelem Playboye, kterým se zabýval Soudní dvůr Evropské unie (EU).

Článek

Spor mezi oběma firmami se rozhořel v roce 2011, kdy nizozemské internetové stránky GeenStijl, provozované společností GS Media, zveřejnily odkaz na australský web, na němž se nacházely fotografie z Playboye. To se ale nelíbilo vydavateli zmiňovaného časopisu, nizozemské společnosti Sanoma, která se obrátila na soud.

Podle Soudního dvoru umístění podobných odkazů porušuje autorská práva, pokud internetové stránky tak učiní, protože chtějí profitovat z obrázků publikovaných bez povolení. Rozhodnutí Soudního dvoru je návodem pro nizozemský soud, aby učinil závěrečné rozhodnutí ve sporu.

„Je nesporné, že GS Media (která vlastní GeenStijl) poskytla hypertextový odkaz na soubory obsahující fotografie kvůli zisku a že Sanoma neautorizovala zveřejnění těchto fotografií na internetu,” uvedl Soudní dvůr EU v prohlášení.

„Pokud je hypertextový odkaz zveřejněn za účelem zisku, lze očekávat, že osoba, která umístila takový odkaz, by měla uskutečnit nutnou kontrolu, která zajistí, že dotyčná práce není zveřejněna nelegálně.”

Rozhodnutí soudu může mít mnohem širší důsledky v rámci internetu, upozornila agentura Reuters.

Rána pro svobodu tisku?

Firma GS Media uvedla, že rozhodnutí je ránou pro svobodu tisku. Pokud komerční mediální společnosti jako GeenStijl nebudou moci svobodně a beze strachu zveřejňovat hypertextové odkazy, bude podle ní obtížné podávat některé informace o zajímavých událostech, včetně zpráv o úniku informací.

Problematika odkazů na fotografie a články se stala sporným tématem v rámci šíření internetu. Majitelé obsahu tvrdí, že snadnost, se kterou mohou lidé umísťovat na internetu odkazy na materiály chráněné autorskými právy, porušuje jejich práva. Internetoví uživatelé zase uvádějí, že omezovat možnost umísťování odkazů je v rozporu s principy svobodného přístupu k informacím.

Soudní dvůr uznal, že internet je mimořádně významný pro svobodu projevu a přístupu k informacím a hyperlinkové odkazy přispívají k jeho správnému fungování a také výměně názorů a informací. Některé strany však podle něj mají při umísťování linků větší zodpovědnost, aby zabránily nelegálnímu zveřejňování obsahu.

Evropská komise plánuje příští týden navrhnout přísnější pravidla pro zveřejňování obsahu chráněného autorskými právy, včetně nových exkluzivních práv pro zpravodajské společnosti, které budou moci požádat vyhledávače jako Google, aby jim platily za zobrazování úryvků z jejich článků.

Reklama

Výběr článků

Načítám