Hlavní obsah

Jak vybrat vhodnou baterii

Novinky, Radka Luňáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současná nabídka baterií je více než široká. Stojany s mnoha různými typy u pokladen v supermarketech může zákazník jen těžko přehlédnout a ve specializovaných prodejnách s elektrospotřebiči mu nabídnou baterie, o jejichž existenci mnohdy neměl ani tušení.

Foto: Hynek Mojžíš

Plzeňské náměstí pro letošní rok zdobí dvacetimetrový smrk ztepilý dovežený z Valchy u Plzně

Článek

Zdálo by se, že koupě článků je více než jednoduchá věc, že stačí pouze sáhnout po nejbližším balení a máme vyhráno. Ve skutečnosti to opravdu není nic složitého, ale při výběru je dobré si pamatovat několik pravidel. Základním předpokladem je vědět, do jakého spotřebiče má být baterie použita, a pak už je snadné vybrat si tu správnou.

Hitem jsou nabíjecí

V souvislosti s masovým rozmachem spotřebičů s vysokým nárokem na elektrickou energii, jako jsou digitální videokamery, fotoaparáty, přenosné audio přehrávače atd., se výrazně zvýšila poptávka po nabíjecích bateriích, jejichž hlavní výhodou je možnost opakovaného dobíjení. Některé spotřebiče, zvláště digitální fotoaparáty, přímo vyžadují baterie s vyšším výkonem - potřebují speciální videoakumulátory nebo foto baterie.

U většiny nabíjecích baterií, zvláště u baterií do mobilních telefonů, se projevuje tzv. paměťový efekt, který má za následek, že určitá část kapacity akumulátoru nepřijme elektrický náboj, a tím se sníží kapacita baterie. Pokud však majitel bude baterie dobíjet řádným způsobem, tzn. nechá je zcela vybít a pak úplně nabít, vytvoření paměťového efektu může omezit. Snižování kapacity baterie má ale na svědomí především jejich přebíjení.

Jak s nimi zacházet

Nabíjecí baterii nikdy nevkládejte do nabíječky, pokud je zahřátá, protože taková baterie se chová při nabíjení jinak. Nepoužívejte k vybíjení tzv. "discharger" pochybného původu, který neobsahuje automatické přerušení vybíjení, a není tedy schopen zabránit dosažení nulového napětí. Baterie nemá zůstat v libovolném nabíječi déle, než je předepsáno, neboť to by mohlo způsobit přehřátí akumulátorů nebo dokonce při úplném vybití obrácení polarity. Je třeba brát v úvahu, že všechny akumulátory jsou do určité míry citlivé na zvýšenou teplotu.

(Autorka je marketingovou, produktovou a obchodní specialistkou pro rychloobrátkové zboží společnosti Panasonic)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám