Hlavní obsah

Island je v krizi, a tak se ocitl v internetové dražbě

Právo, VPL

Na internetové stránce eBay, zaměřené na elektronické aukce, se minulý týden poprvé dražil stát. Nabídku na portál přidal uživatel pod jménem lovejoyantiquesemporium a cena Islandu se z počátečních 0,99 libry vyšplhala až na 10 miliónů liber (312 mil. korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilusrační foto: Island

Článek

Možnost koupit si v internetové dražbě severský stát, měli zájemci do pátku. Pak nabídku z portálu předčasně stáhli. Podle informací uvedených v nabídce přitom dražba měla trvat o týden déle.

Island čelí nejtěžší hospodářské krizi v novodobých dějinách. Stát musel převzít dvě ze tří největších finančních institucí v zemi – banky Landsbanki a Glitnir. Premiér Gier Haarde potvrdil, že zemi hrozí bankrot.

Prezidenta Ólafura Ragnara Grímssona museli hospitalizovat se srdečními problémy a podrobil se angioplastice. Pomoc zemi už nabídly Norsko a Rusko.

Dražba Islandu není první kuriózní nabídkou služby eBay. V minulosti tu jistý Brit nabízel „použitou tchyni“ a německý manželský pár dal za vyvolávací cenu 1 euro osmiměsíčního syna. Úřady dítě rodičům odebrali a umístili do ústavu, matku poslali na psychiatrii. V inzerátu tvrdila, že syna se chce zbavit kvůli tomu, že stále pláče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám