Hlavní obsah

Irové budou od internetu odpojovat hudební piráty

Irský poskytovatel internetu Eircom bude od světové počítačové sítě odpojovat uživatele, kteří si z webu nelegálně stahují hudbu. Vedení Eircomu to odsouhlasilo po dohodě se čtveřicí velkých nahrávacích společností a podle irských médií jde o první takovou úmluvu na světě.

Článek

Vydavatelství EMI, Sony, Universal a Warner chtěla po Eircomu, aby si nainstaloval software ze Spojených států, který umí najít "otisky prstů" na hudebních souborech pod autorskou právní ochranou, které na webu kolují.

Eircom se ale obával, že by program dělal technické potíže v jeho širokopásmových službách a nechtěl zasahovat do práv na ochranu soukromí. Místo instalace programu proto slíbil, že bude odpojovat ty uživatele, kteří budou po dvou varováních stahovat nahrávky nelegálně dál.

Bezplatná výměna hudebních souborů dělá na internetu těžkou hlavu manažerům z hudebního průmyslu od konce 90. let, kdy se dostupnost webu značně rozšířila. Odvětví si s centry výměny, jakým byl například Napster, poradilo díky soudním procesům. Individuální výměna ale pokračuje a prodej hudby na nosičích stále klesá, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám