Hlavní obsah

iPod se 160 GB diskem stojí v ČR téměř 11 000 korun

– PRAHA
Novinky, Ondřej Grym, olk

Společnost Apple v následujícím týdnu uvede na český trh inovované produkty iPod. Zájemci se tak mohou velmi rychle po oficiálním představení v USA zaposlouchat do krabiček s nakousnutým jablkem ve znaku. Jen nový přehrávač iPod touch se u nás objeví až po oficiálním uvedení na americkém trhu.

Článek

Multimediální přehrávače iPod jsou bezesporu v Česku nejočekávanějšími produkty. V obchodech by se měly objevit už příští týden. Vyjímkou je pouze zbrusu nový plně dotykový model iPod touch, který se na pulty dostane později. Kdy přesně, zástupci Apple neupřesnili.

:. Osmdesátigigabytový iPod classic s českým menu

Další generace iPodů je všeobecně zaoblenější, déle hraje na jedno nabití, má větší datovou kapacitu.

Například nejmenší iPod nano s kapacitou 4 GB a 8 GB má tloušťku pouhých 6,5 milimetrů. S hmotností necelých 50 gramů se už v dlani mírně ztrácí. Systém je vybaven displejem s rozlišením 320 x 240 bodů. Hudbu na jedno nabití přehrává 24 hodin, video asi pět hodin. Model s menší flash pamětí stojí zhruba 4700 Kč, větší 6200 Kč.

Velikánem v rodině je iPodů je model classic, který se změnou designu přešel i k větším kapacitám, a to k 80 GB a ke 160 GB. Například 160 GB model pojme 40 000 skladeb - to vše zvládne na jedno nabití přehrávat slušných 40 hodin. 80 GB verze vydrží "jen" 30 hodin.

Za 160 GB goliáše se peněženka musí připravit vydat téměř 11 000 korun s daní, volba menšího classica ji zatíží asi 7700 korunami.

Dotkni se mě

Zhruba osm milimetrů tenký iPod touch se vzhlédl v mobilním telefonu iPhone. Stejně jako on masivně využívá bezdrátové rozhraní WiFi (podporuje Google Search a YouTube) a prohlížeč Safari.

Díky zabudovanému senzoru světla přehrávač automaticky přizpůsobuje jas displeje. Podobně jako iPhone i iPod touch po otočení automaticky změní zobrazení displeje na šířku.

Dotekový iPod je dostupný v kapacitách 8 GB a 16 GB. Osmigigová verze stojí přibližně 9300 korun, větší model asi 12 400 Kč. Obě přehrávají hudbu na jedno nabití po 22 hodin.

Bez iTunes ani ránu

Nebyl by to Apple, aby své přehrávače napevno nespojil se svým softwarem iTunes. Bez něj si totiž v případě nových přehrávačů jejich majitel ani neškrtne. Program iTunes, díky němuž je možné nahrávat data do iPodů, je odladěn pouze k práci v operačních systémech Mac OS X 10.4.8 a vyšší, Windows XP a Vista.

Uživatelé jiných operačních systémů, na kterých iTunes neběží, mají smůlu. IPody prostě technologii drag and drop pro kopírování hudby do přehrávače a zpět nepodporují. Že je na tomto systému něco špatně, už dokonce pochopil i japonský multimediální moloch Sony. 

Sonyho poslední walkmany proto kopírování písní nebo videí mezi přehrávačem a osobním počítačem vůbec nebrání a firma uživatele ani nenutí používat její vlastní speciální program.

iWork - konkurence Office

Kromě iPodů se do Čech dostaly také vylepšené osobní počítače Mac mini a iMac, které firma dodává společně s balíky iLife´08 a iWork´08.

Zatímco je iLife´08 pro iMacy starou známou sadou pro úpravu fotek (iPhoto) či videí (iMovie) a je dodáván standardně s počítačem, je iWork´08 zcela nový balík, který chce konkurovat řešení Microsoft Office.

Stejně jako Office i iWork obsahuje textový editor (Pages) a tabulkový kalkulátor (Numbers), který je podle Applu "jako všechny ostatní aplikace plně kompatibilní s konkurencí od Microsoftu". Údajně i s novými Office 2007.

Cenově na tom není iWork´08 zrovna zle. Na českém trhu se prodává za 2310 Kč s daní, stojí tak stejně jako iLife. 30denní zkušební verzi iWorku naleznete zde

Reklama

Související témata:

Související články

Apple zakázal novým iPodům Linux a Winamp

Výrobce elektroniky Apple zakázal novým modelům přehrávače iPod pracovat s jinými programy než s iTunes. Krok pocítili například uživatelé Linuxu (iTunes...

Výběr článků

Načítám