Hlavní obsah

Investiční skupina Blackstone už nemá zájem o převzetí Dellu

Investiční společnost Blackstone Group se rozhodla odejít ze soutěže o převzetí americké počítačové společnosti Dell. Podle informovaných zdrojů za tímto rozhodnutím stály obavy spojené s finanční situací Dellu a pesimistický výhled poptávky po osobních počítačích.

Foto: Dell

Ilustrační foto

Článek

Krok investiční společnosti by mohl usnadnit cestu zakladateli Dellu Michaelu Dellovi a partnerskému fondu Silver Lake Partners, kteří zájem o skoupení společnosti vyjádřili již dříve. Dell v pondělí uvedl, že konsorcium v čele s investiční skupinou Blackstone Management Partners se rozhodlo nepodat konečnou nabídku na převzetí společnosti a z celého procesu se stahuje.

Blackstone s nezávaznou nabídkou na převzetí přišel asi před měsícem. Alternativní nabídku na odkoupení části akcií Dellu v té době předložil i miliardář Carl Icahn, který v Dellu už menší podíl má. Za rozhodnutím skupiny Blackstone podle zdrojů agentury Reuters stojí 14procentní pokles prodeje osobních počítačů za letošní první čtvrtletí, ale také horší odhady zisku z výrobní činnosti ve fiskálním roce 2013, které vypracovalo vedení Dellu.

Michael Dell již počátkem února oznámil plán odkoupit svou firmu s pomocí Silver Lake za 24,4 miliardy dolarů (484 miliard Kč) a za jednu akcii dát 13,65 dolaru. Investor Icahn vyjádřil záměr koupit až 58 procent akcií Dellu po 15 dolarech za akcii. Analytici ale vnímají jeho šance ve srovnání s Blackstone jako slabší.

Nabídka Michaela Della se však potýká se silným odporem ze strany některých akcionářů Dellu v čele s investiční společností Southeastern Asset Managament, podle níž je cena nabízená Dellem moc nízká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám