Hlavní obsah

Investice do digitálních technologií v EU se za pět let zdvojnásobily

Počet přímých zahraničních investic do digitálních technologií se v Evropě za posledních pět let více než zdvojnásobil z 510 na loňských 1227 projektů. Meziročně počet investic narostl o pět procent. Vyplývá to z údajů společnosti EY.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejatraktivnější evropskou zemí pro investice do digitálních technologií byla i loni přes desetiprocentní meziroční pokles Velká Británie, kde bylo realizováno 288 přímých zahraničních investic. Druhou příčku obsadilo Německo s 218 projekty a třetí byla Francie se 171 projekty. Do první pětky se vešly ještě Irsko a Španělsko.

"Česká republika, Slovensko, Polsko či Maďarsko se těší stabilnímu přílivu přímých zahraničních investic, a to zejména v tradičních odvětvích, jako je automobilový průmysl, ale i rostoucí odvětví jako například kreativní průmysl. Už dnes i do budoucna bude podstatné, jak se národní strategie k těmto investicím postaví. Budou lákavé jen investice samotné, nebo dáme do popředí i závazek investorů ponechat a podpořit výzkum a vývoj v zemi či regionu?" uvedla Zuzana Nehajová z EY.

Dvě pětiny investorů v Evropě se domnívají, že právě digitální technologie v nadcházejících letech nejvíc přispějí k růstu evropské ekonomiky. Na druhém místě jsou čisté technologie (25 procent) a na třetím energetika a veřejné služby (21 procent).

Důležité je budovat infrastrukturu

"Česká republika v investicích do těchto technologií, včetně pokročilých řešení, jako jsou datová analýza nebo umělá inteligence, také nezahálí. Trendu a důležitosti přímých zahraničních investic jsme si velmi dobře vědomi, jak ukazuje jednak aktivita soukromého sektoru, ale také nedávno zveřejněná studie Národní strategie umělé inteligence v ČR ministerstva průmyslu a obchodu," dodal vedoucí partner EY Vladislav Severa.

Podle něj to v praxi znamená starat se o rozvoj digitálních dovedností budoucnosti a budovat infrastrukturu, kterou technologické společnosti potřebují, například ultra rychlé širokopásmové připojení.

V Evropě je třetina světových metropolí, které mají podle účastníků průzkumu nejlepší podmínky pro vznik budoucího technologického obra. V první desítce se nicméně umístila pouze dvě evropská města: čtvrtý Londýn a sedmý Berlín. Světovou jedničkou je San Francisko včetně Silicon Valley, druhá skončila Šanghaj a třetí Peking. Pětici nejatraktivnějších evropských technologických center podle průzkumu tvoří Londýn, Berlín, Paříž, Stockholm a Amsterdam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám