Hlavní obsah

Internet v mobilu a tabletu je poprvé populárnější než v počítači

Novinky, mif

V říjnu se historicky vůbec poprvé lidé připojovali k internetu častěji z chytrých telefonů a tabletů než z klasických počítačů. I když je vítězství mobilních přístrojů velmi těsné, jasně to ukazuje, jak stoupá jejich popularita. Vyplývá to z analýzy statistické společnosti StatCounter.

Foto: StatCounter, Novinky

Mobily a tablety letos v říjnu poprvé překonaly v přístupech na internet klasické počítače.

Článek

Ještě v minulých letech hrály jasný prim v přístupu na internet klasické počítače – tedy ty stolní, ale například i notebooky. Zlom nastal až letos v říjnu, kdy se mobilní zařízení dostala do vedení, a to díky podílu 51,3 %, zatímco z klasických počítačů se na internet připojilo ve zmiňovaném období pouze 48,7 % uživatelů. Zmiňovaná data platí v celosvětovém měřítku.

Situace například v naší republice je ale značně odlišná, nejvíce lidí (87,36 %) se stále připojuje z klasických počítačů. Mobily jsou zastoupeny pouze 10,27 % a tablety dokonce jen 2,37 %.

Téměř stejné popularitě se počítače těší i na sousedním Slovensku (76,73 %). Sluší se nicméně podotknout, že mobilní zařízení jsou tam přece jen nepatrně populárnější. Smartphony k přístupu na internet využívá 20,06 % lidí a tablety 3,22 % uživatelů.

Nadvláda notebooků

Je nicméně velmi pravděpodobné, že význam mobilních zařízení bude v dohledné době výrazně stoupat i v tuzemsku. Stále více Čechů totiž upřednostňuje mobilitu, byť klasická stolní PC ve statistikách stále vedou. Dokládá to průzkum Mobilita ve světě malých a středních firem 2016, který realizovala analytická agentura Ipsos Mori pro Microsoft.

Ještě v loňském roce používalo stolní počítač v tuzemských společnostech 82 % lidí, letos se však tento podíl výrazně snížil (73 %). Neznamená to, že by lidé výpočetní techniku ke své práci nepotřebovali, pouze se stále častěji kloní k mobilním zařízením.

Využití notebooků totiž oproti loňsku vzrostlo z 56 % na rovných 70 %, čímž Češi dokonce překonávají evropský průměr (55 %). Zájem roste také o chytré telefony, ty využívá k práci 45 % lidí, zatímco v minulém roce to bylo pouze 30 %.

Nárůst je patrný také u tabletů, z loňských 12 % statistiky poskočily směrem vzhůru na letošních 19 %. Z čísel je však patrné, že spíše než na tabletech pracují Češi na noteboocích a smartphonech. Tento trend je nicméně patrný také v ostatních státech Evropy, kde v průměru využívá tablet pouze 21 % lidí. Přitom ještě loni to bylo 22 %. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám