Hlavní obsah

Internet: největší vynález uplynulých 25 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět se s příchodem internetu nesmírně změnil - bez něj byste nečetli tyto řádky, ihned nezjistili, kdy odjíždí vlak do Varšavy, nebo kolik dnes v deset ráno stála letenka na Havaj.

Foto: HZS Zlínského kraje

Hořela dvoupatrová dřevěnice.

Článek

Internet se v žebříčku pětadvaceti technologií (vyjma medicíny), které od roku 1980 nejvíce ovlivnily život běžného Američana, dostal na první místo se zcela zřetelným náskokem. Přestože pro někoho může být jeho první pozice překvapením, je nesporné, že za změnami ve společnosti související s urychleným vyhledáváním informací a levnou komunikací stojí právě on.

Toplist 25 inovací připravila společnost Lemelson-MIT, která jej ve spolupráci s CNN minulý týden publikovala na svých webových stránkách.

Na druhém místě pomyslného žebříčku stojí mobilní komunikace založená na GSM pravidlech následována osobními počítači, které v současnosti zaznamenávají velmi silný výkonový růst těsně spjatý s neustále se snižující cenou.

Optická vlákna sloužící k transatlantickému přenosu dat a nabízející nesmírně široká přenosová pásma osadila místo čtvrté. Původně vojenské GPS (Global Positioning System) se již v minulém století dostalo mezi běžné uživatele, kteří tak mají možnost na metr přesně zjistit svou okamžitou polohu či lépe naplánovat trasu.

Přenosné PC (PDA - Personal Digital Asistant) jsou stále více a více miniaturizovány a jejich výpočetní síla už mnohdy překonává počítače z přelomu 21. století.

Místo desáté zaujímají tzv. RF ID tagy aneb jakési rádiové stopy, které jsou zachycovány a slouží dnes například k zajišťování prostoru letištních hal, nebo k ohlídání zboží v supermarketech.

Hlasujte v anketě uvedené pod článkem:
Považujete Internet za převratný vynález?

Hybridní vozidla spojující výhod benzínového a elektrického motoru okupují 16. příčku. Zmínku si zajisté zaslouží také dnes o překot se rozvíjející OLED technologie - OLED (organic light-emitting diode ) displej narozdíl od obrazovky tvořené LCD prvky nevyžaduje žádné podsvícení. Jednotlivé diody vysílají světlo samy o sobě a dochází tak ke značným úsporám elektřiny.

Až 25. se v tomto výčtu stala Wi-Fi technologie dnes sloužící k bezdrátovému přenosu dat - nejčastěji se za pomocí Wi-Fi rozšiřujících karet a tzv. hot-spot bodů (šíří Wi-Fi signál) spojují osobní počítače a využívají tak například sdílené připojení k internetu.

Anketa

Považujete Internet za převratný vynález?
Ano
91,9 %
Ne
2,5 %
Nedokáži to posoudit
0,9 %
Za vynález ano, převratný však nikoliv
4,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1386 čtenářů.

Víte kdo stojí za HTML specifikacemi?

  • Tvůrce HTML stránek, tedy dnešního webového rozhraní, je britský softwarový expert Tim Berners-Lee. Znechucený množstvím informačních systémů vyžadujících komplikované rozhraní, Berners-Lee vytvořil elegantní univerzální systém, který dokázal zobrazit veškeré dostupné informace.
  • Stvořil HTML jazyk (hypertext markup language)
  • Definoval HTTP (hypertext transfer protocol) a základní pravidla jeho používání
  • World Wide Web (WWW), tak jak jej známe dnes, byl odhalen až v roce 1991. Perličkou je fakt, že Berners-Lee toto vše dělal zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám