Hlavní obsah

Intel připravuje přechod na modernější výrobu čipů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Největší americký výrobce čipů pro osobní počítače v příštím roce přejde na modernější výrobu čipů, která umožní vtěsnat více tranzistorů na integrovaný obvod, který se používá např. při výrobě procesorů nebo pamětí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Roškotovo divadlo v Ústí nad Orlicí je dějištěm četných kulturních akcí.

Článek

Firma Intel hodlá v příštím roce rozjet výrobu čipů o velikosti 65 nanometrů (0,065 mikronu), která umožňuje vyrobit až o 30 procent menší čipy než při současné 0,09mikronové technologii. Zároveň se firma Intel pochlubila tím, že vyrobila první zcela funkční 70megabitový paměťový čip s tranzistory o velikosti 32 nanometrů.

Tento pokrok je pro celé odvětví informačních technologií dobrým znamením, že se tempo technického pokroku nezastavilo. "Je evidentní, že Moorův zákon ještě platí," uvedl ředitel Intelu pro integraci Mark Bohr ke známému rčení, že se počet tranzistorů na čipu každé dva roky zdvojnásobí.

Intel dodal, že se nová technologie zaměřila kromě úspory místa také na ušetření energie a co nejnižší tepelné ztráty. Součástí technologie jsou například tranzistory, které od zdroje elektřiny odpojí ty části čipu, které právě nepracují.

Intel investoval do nejmodernějších závodů miliardy dolarů v rámci konkurenčního boje s firmou AMD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám