Hlavní obsah

Intel pravděpodobně v pondělí uvede nová Pentia M

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývoj procesorů pro přenosné počítače nabírá na obrátkách. Po nedávno uvedených 64bitových procesorech Mobile Athlon 64 připravuje konkurenční firma Intel odpovídající reakci.

Foto: Antonín Vaidl

lachtánek nemá zatím jméno

Článek

Hlavní zbraní Intelu pro nejbližší dobu v segmentu notebookových čipů budou procesory Pentium M založené na zcela novém jádru s kódovým označením Dothan a s frekvencí až 2 GHz. Ty by podle neoficiálních informací měla firma Intel představit už v pondělí 10. května.

Nové procesory s jádrem Dothan se na trhu objeví s frekvencemi 1.7, 1.8 a 2.0 GHz. Hlavní novinkou bude, kromě nižší spotřeby energie, dvojnásobná kapacita vyrovnávací paměti druhé úrovně, jenž bude mít velikost celé 2 MB. Za zmínku také stojí přechod na 0,09mikronovou výrobní technologii. Současné procesory Pentium M s jádrem Banias jsou přitom vyráběny 0,13mikronovým výrobním procesem.

Procesory již budou značeny podle nové metodiky a jejich očekávané ceny uvádíme v tabulce. Je velice pravděpodobné, že s jejich příchodem klesnou i ceny současných Pentií s jádrem Banias a 1 MB L2 cache.

Očekávané ceny procesorů Pentium M
ProcesorUSD
Pentium M 735 (1.7 GHz)2947850
Pentium M 745 (1.8 GHz)42311300
Pentium M 755 (2.0 GHz)67318000

V červnu bychom se měli dočkat i uvedení procesorů Pentium M 715 a 725 s jádrem Dothan, která nahradí současná Pentia M s frekvencí 1.5 a 1.6 GHz.

Reklama

Související témata:

Související články

Dva nové Athlony 64 speciálně pro notebooky

Společnost AMD stále znatelně ztrácí na Intel v oblasti procesorů pro přenosné počítače, ve které je Intel velmi silným soupeřem zejména díky mobilní...

Výběr článků

Načítám