Hlavní obsah

Intel a AMD mají o konkurenci méně

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Transmeta k 31. březnu 2005 ukončuje výrobu vlastních procesorů a dále se bude věnovat poskytování licencí a vývoji dalších technologií.

Foto: Irena Bucharová
Článek

Firmu k ukončení výroby procesorových čipů vedly zejména tržní aspekty, neboť s konkurecí jakou jsou společnosti Intel a AMD se věru podniká nelehko. Náklady na vývoj nových jader jsou stále vyšší a doba návratnosti financí záleží na jejich tržním úpěchu.

Transmeta se s pouhými 53 milióny dolarů náhle ocitla před nelehkým rozhodnutím, zda vyrábět a prodávat procesory dále, nebo jejich produkci zastavit a peníze investovat jinam. Zvítězila druhá možnost a Transmeta se začíná orientovat pouze na poskytování technologického know-how a jeho následného licencování.

Hlasujte v anketě uvedené pod článkem:
Litujete odchodu Trasmety jakožto výrobce procesorů?

Jedním z prvních zákazníků novodobé historie firmy bude nejspíše společnost Sony, která se zhlédla v technologii zvané LongRun2, která je klíčovou komponentou Transmeta-čipů a stará se o minimalizaci energetické spotřeby a tepelného výdeje daného jádra. Bez zajímavosti jistě není ani fakt, že LongRun2 již dříve licencovaly společnosti Fujitsu a NEC.

Technologie LongRun2 se v jádrech Transmety zatím ještě neobjevila - její začlenění bylo totiž plánováno až na první čtvrtletí 2005, kdy měla být uvedena 90nm jádra Efficeon - je tedy zřejmé, že se jí tyto produkty nedočkají.

Společnost Sony LongRun2 optimalizace pravděpodobně využije při výrobě Cell procesorů, které budou pohánět novou herní konzoli Sony Playstation 3.

Anketa

Litujete odchodu Trasmety jakožto výrobce procesorů?
Určitě ano
46,8 %
Vůbec ne
11,4 %
Je mi to jedno
41,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 359 čtenářů.

Trasmeta v číslech

  • založena: 1995
  • zaměření: vývoj x86 procesorů založených na softwarové kompatibilitě, které měly disponovat velkou výpočetní silou, nízkou cenou a minimální energetickou spotřebou.
  • rok 2000: oznámena rodina procesorů "Crusoe"
  • rok 2003: v říjnu se objevují jádra Efficeon s velmi nízkou spotřebou elektrické energie
  • rok 2005: společnost rozhodla ke 31. březnu ukončit výrobu nových jader a věnuje se pouze poskytování technologického know-how

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám