Hlavní obsah

Indie zatím nebude zakazovat služby mobilů BlackBerry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bombaj

Indie následovala Spojené arabské emiráty a ustoupila od hrozby, že v zemi zakáže provozovat služby mobilů BlackBerry od kanadské společnosti Research in Motion (RIM). Podnik podle indického ministerstva vnitra odsouhlasil, že zajistí prozatímní přístup ke vzkazům posílaným přes tyto telefony a slíbil zajistit konečné řešení do ledna.

Foto: Profimedia.cz

BlackBerry nabízí na rozdíl od podobných mobilů jako Nokia či iPhone šifrovací technologii přenosu dat.

Článek

"Služby budou podle dohody nadále dostupné," uvedlo ministerstvo ve zprávě. Indie pohrozila, že od srpna zakáže korporátní e-maily a bezprostřední vzkazy kvůli obavám o národní bezpečnost, pokud RIM nezajistí vládě možnost monitorovat je. Poté posunula konečný termín pro tento potenciální zákaz na říjen.

Není jasné, na jakém řešení se strany v případě kódovaných podnikových e-mailů dohodly. RIM využívá v konkurenci výhody, že kódováním zajišťuje svým globálním klientům zabezpečení dat. Vlády států se ale takových zakódovaných informací obávají, mimo jiné kvůli hrozbě terorismu.

RIM ve zprávě zmínila, že vidí řešení situace s indickými regulátory optimisticky. Dodala, že strukturu zabezpečení korporátních e-mailů nezměnila a že o přístupu s jednotlivými státy neuzavírá mimořádné dohody.

Přístup k datům

Indie nyní požaduje po všech společnostech, které poskytují kódovanou komunikaci, nejen po RIM, aby na jejím území instalovaly své servery a vláda měla k datům přístup. Pravděpodobně se to dotkne i mailové služby Gmail od gigantu Google a internetového volání Skype, napsala agentura AP.

BlackBerry patří mezi takzvané chytré telefony, které mají vlastní operační systém. Na rozdíl od podobných mobilů jako Nokia či iPhone nabízí šifrovací technologii přenosu dat. Díky tomu je BlackBerry oblíbeným přístrojem zejména mezi manažery, kterým na bezpečné komunikaci záleží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám