Hlavní obsah

iMovie: Jak udělat z iPadu filmové studio

Novinky, Roman Zavřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Apple současně s iPadem druhé generace představil také dvě aplikace pro tento tablet. Aplikace iMovie rozšiřuje možnosti iPadu ve zpracování a tvorbě videa. Jedná se o přepracovanou verzi iMovie pro mobilní telefon iPhone 4 a multimediální přehrávač iPod touch čtvrté generace, která nabízí téměř výkon verze pro stolní počítače Mac.

Článek

S pomocí iMovie pro iPad zvládne upravovat videa i naprostý laik. Vytvoření nejrůznějších efektů se pro vás stane otázkou několika málo vteřin. Během vytváření videa máte na výběr několik témat. Není tak problém vytvořit akční video z dobrodružné dovolené, stejně jako romantické záběry z noční procházky doprovázené stylovou hudbou. K tomu vám dopomůže osm stylových soundtracků a více jak padesát zvukových balíčků.

Foto: Novinky

Editace videa v iMovie na iPadu druhé generace.

Během zpracování videa můžete využít nejen klipy natočené pomocí iPadu, ale také fotografie a obrázky, které máte ve vašem zařízení. Do výsledného filmu není problém přidat fotografie s popiskem nebo například informativní titulky. Díky zobrazení náhledu dvou video souborů pod sebou můžete snadno editovat například takzvané prolínačky. Jednoduše lze také vybrat přesnou vteřinu přechodu jednoho souboru na druhý. Díky těmto možnostem a jednoduché editaci není problém vytvořit akční video sestavené z řady jednotlivých záběrů.

Foto: Novinky

Aplikace iMovie je dostupná pro tablet iPad druhé generace, multimediální přehrávač iPod touch čtvrté generace a mobilní telefon iPhone 4.

Pokud si chcete s videem opravdu vyhrát a věříte si, můžete nastavit také například barevnost obrazu, rychlost přehrávání a další pokročilé funkce, které znáte z iMovie pro Mac OS X. Při prvních záběrech například využijete možnost oddálení záběru pomocí multi-touch gest. Díky jednotlivým audio i video stopám není problém zvolit například hlasitost jednotlivých scén nebo celkového soundtracku. Ten pak může být dominantním prvkem celého videa, nebo naopak klidným doprovodem záběrů.

Foto: Novinky

iMovie vás snadno provede tvorbou videa pomocí přednastavených motivů.

Během testování aplikace jsme nenarazili na problém, který by nešel okamžitě vyřešit díky intuitivnímu ovládání. Navzdory tomu, že je aplikace pouze v anglickém jazyce se toho nemusíte bát, všudypřítomné symboly totiž okamžitě naznačí, co daná funkce znamená. Aplikace z iPadu je plně kompatibilní s verzí pro Mac OS X, rozdělanou práci z Mac OS X můžete dokončit na iPadu, nebo naopak.

Foto: Novinky

Editace videa je pohodlná zejména díky velkému displeji, který iPad nabízí.

Na rozdíl od verze pro mobilní telefon se díky bezmála deseti palcovému displeji iPadu dají vytvořit klipy skutečně pohodlně a přehledně. Editace videa pouze za pomoci dotyků prstů si získává každého amatérského kameramana, který si nyní může vyzkoušet jaké to je, vytvářet zajímavá videa pro své přátele bez nutnosti použití počítače. Samozřejmostí je pak možnost video prezentovat pomocí funkce AirPlay, kterou lze využít také během stříhání videa.

Aplikaci iMovie si můžete koupit v iTunes App Store za cenu 3,99 euro. Za tuto cenu získáte mobilní video editor pro váš přístroj, který navzdory jednoduchosti a nízké ceně nabízí dostatek možností pro vytvoření poutavých videoklipů, které jistě ocení vaši přátelé. Těm také můžete video okamžitě nasdílet přímo z aplikace například na YouTube, FaceBook, Vimeo a další video portály. Po desítkách nudných videí z dovolených tak konečně budou vaši přátelé sledovat videa s nadšením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám