Hlavní obsah

Hrej a neplať 52/2003: Silvestrovský speciál

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jelikož je dnes poslední rok v roce, znamená to, že se vidíme naposled, ale také, že dnešní večer patří nevázanému veselí, čemuž odpovídá i dnešní nabídka her, která je věnována výhercům pěti hlavních kategorií letošní Becherovka Game.

Foto: BHC Most

Vítězný tým Bufet z Plzně

Článek

Kategorie Adventury: Becheráček

Tak toto je naprosto ulítlá akční adventura, v níž hlavní roli nehrají lidé, ale malé reklamní lahvičky s alkoholem, které mají ruce, nohy i oči a žijí ve své vesnici spořádaně až do chvíle, kdy je začne terorizovat zlá flaštička se jménem Ochlastáček, která je taky zodpovědná za únos Becheráčkova bratra.

Je tak nasnadě, že se Becheráček vydá svého bratra hledat, vyzbrojen svým mečem, který je ve skutečnosti párátko. Pak už nastává samotná herní část, která se trošku podobá adventuře (rozhovory o ostatními lahvinkami, hledání klíčů), trochu plošinovce (občasné souboje a poskakování). Celkově mi Becheráček přijde herně spíše průměrný, ovšem body získává za perfektní roztomilou atmosféru - už jenom intro vám dokonale zvedne náladu.

DOWNLOAD, homepage, 4.3 MB, 7/10

Kategorie Akční: Sub Hunter 4

Sice si nejsem příliš jist tím, co mají ponorky společného s Becherovkou, když se na jejich palubách pije spíše vodka (alespoň to říkají ve filmech), ale budiž. Jinak je Sub Hunter nadprůměrná hra na způsob vesmírné střílečky - malá ponorka letí (vlastně plave, že) zleva dobrava, přičemž se jí do cesty staví hejna nepřátelských plavidel, které je záhodno likvidovat pomocí neomezené zásoby torpéd.

Strategický rozměr pak hře dodává nutnost čas od času se vynořit a načerpat zásoby kyslíku. Z herních módů máte na výběr kampaň, kde plníte jednotlivé mise, nebo rychlý boj. Takže, jak už jsem řekl, i když hra s Becherovkou nijak moc nesouvisí, rozhodně by neměla ujít vaší pozornosti.

DOWNLOAD, homepage, 4.9 MB, 8/10

Kategorie Flash: Mah Jongg

Příznivci logických her už vědí, že ani tato hra s karlovarským likérem příliš nesouvisí, protože se jedná o starou dobrou čínskou verzi hry u nás známé jako Pexeso.

Z hromádky kostiček odebíráte vždy dvě se stejnými symboly tak, aby vám na konci zůstala pokud možno prázdná plocha. Za zmínku tak stojí jen možnost záměny tradičních orientálních motivů za obrázky související s Becherovkou.

DOWNLOAD, homepage, 0.7 MB, 5/10

Kategorie Logické: Criss Cross - Becher Edition

Criss Cross - Becher Edition je můj osobní absolutní vítěz celého letošního ročníku. Už dlouho jsem totiž doslova uchvácen hrou Scrabble, na jejíž deskové verzi mi ovšem vadí dvě věci - nutnost mít spoluhráče a zdlouhavost, zejména co se zapisování bodů a hledání ve slovníku týče. A tak jako na smilování čekám na kvalitní počítačovou verzi této hry a zdá se, že moje čekání je u konce.

Pokud Scrabble neznáte, nevadí. Důležité je jen vědět, že cílem hry je skládat slova s různě bodově ohodnocených kostiček - veškerá další pravidla se naučíte takzvaně "za běhu", protože počítač vás nenechá udělat žádný nepovolený krok. Stejně tak vám může nabídnou své služby, jako zdatný spoluhráč v několika úrovních inteligence. Počítá za vás body a na přání vysvětlí poskládané slovo.

Ke všemu hraje příjemná hudba, ostatně celé zpracování je na velmi vysoké úrovni. A protože jsem už to už dlouho neudělal, není důvod, proč tak neučinit právě teď - Criss Cross - Becher Edition si bezpochyby zaslouží plné bodové ohodnocení.

DOWNLOAD, homepage, 5 MB, 10/10

Kategorie Simulátory: Sky of Fire

Osobně bych se přimlouval za to, aby pro příště byla kategorie simulátory s této soutěže vypuštěna, protože kombinace jakéhokoli alkoholu s řízením čehokoli končí třeba takto.

Sky of Fire naštění není simulátorem automobilu, ale stíhačky vzdálené budoucnosti, s níž se rebelové snaží bojovat proti armádě strachu. Většinou tak máte za úkol chránit nějaké transporty (Becherovky, samozřejmě), popřípadě provádět nějaké záškodnické mise v týlu nepřítele, stejně jako v každé jiné bojové hře. Sky of Fire má na freeware hru neobvykle profesionální grafické zpracování, což se ale projevuje na vyšších hardwarových nárocích.

DOWNLOAD, 5 MB, 7/10

Pokud vám tento přehled nestačil, zavítejte na domácí stránku Becherovka Game 2003.

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

P.S.: Tím ovšem seriál speciálních dílů nekončí - jak už bývá tradicí, první lednové vydání bude věnováno přehledu těch nejlepších her právě končícího roku, který byl neobyčejně plodný, takže se máte na co těšit.

Na závěr mi už jen dovolte popřát vám jménem svým i celé redakce Novinek všechno nejlepší o mnoho úspěchů v novém roce 2004. Děkujeme za projevenou přízeň.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 47/2003: Závody malých Fiatů

Tak se pojďme podívat, jaké hry se nám sešli v dnešním vydání: mám tady adrenalinové závody malých Fiatů, pak velmi zábavnou vesmírnou střílečku pro dva hráče...

Hrej a neplať 49/2003: Had pro více hráčů

Dnešní díl je naplněn předělávkami klasických her s originálními vylepšeními - těšit se tak můžete na hada pro více hráčů anebo naopak na Pong pouze...

Výběr článků

Načítám