Hlavní obsah

Hrej a neplať 5/2004: Hodina lukostřelby

Novinky, Ondřej Pohl

V dnešní hlavní hře se výjimečně nepoužívají ke střílení lasery ani klasické palné zbraně, ale luk a šípy, což jí dělá velmi zajímavou. Nepřehlédněte však povedenou variaci na Rubikovu kostku a závodní hru.

Foto: Petr Hejna
Článek

Pipiru the Archer

Když po instalaci a spuštění této hry nefungovaly klasické ovládací klávesy, jako je Ctrl, Shift nebo mezerník, ale reagovaly klávesy Z(Y) a X, bylo mi úplně jasné, že před sebou další japonskou hru, i když to tak prvně vůbec nevypadalo.

Nejedná se totiž o žádnou vesmírnou střílečku nebo mlátičku, ale docela povedenou střelbu na cíl pomocí luku a šípů. Takže je vhodné si před zahájení hraní kromě přepnutí na anglickou klávesnici ještě trochu zopakovat středoškolskou fyziku, zvláště pak pasáže, které pojednávají o vrzích přímých a šikmých.

O nic jiného zde v podstatě nejde - na levé straně obrazovky se vznáší malý skřítek, který se snaží sestřelit objekty v její pravé části. Ze začátku je vše docela jednoduché, ale později budete muset zapojit i hlavu a v ní výše uvedené znalosti, protože cíle nejdou zasáhnout přímo, ale pouze po balistické křivce, kvůli překážkám. Časem se i překážky začnou pohybovat a vlézt se tak do poměrně přísných časových limitů je docela náročné.

I když Pipiru the Archer vypadá na první pohled infantilně a nudně, jako jedna z mála japonských her, které pomalu přehazuji vidlemi z jedné hromady na druhou, mě docela zaujala a pobavila.

DOWNLOAD, homepage, 3.2 MB, 8/10

RotoCube

Znáte Rubikovu kostku? Jakpak by ne - krom toho, že se dá dobře využít jako těžítko nebo házení po ostatních lidech, je to i zajímavý logický oříšek, který potrápil nejednu hlavinku.

RotoCube se Rubikovou kostkou nechala pouze inspirovat, princip je podobný, provedení poněkud odlišné. Hru tvoří matice 3 x 3, přičemž každé její poličko je dále rozděleno na 3 x 3 dílky. Vašim úkolem je sestavit minipolíčka tak, aby každé velké políčko obsahovalo pouze jednu barvu. Použít k tomu můžete jak posun celých řádků nebo sloupců, tak i rotace velkých polí.

Zní to možná komplikovaně, ale ve velmi jednoduchých úvodích úrovních vše rychle pochopíte. Pak ovšem obtížnost neuvěřitelně vzroste, což s omezeným počtem tahů v úrovni pasuje hru k těm náročnějším.

DOWNLOAD, homepage, 0.2 MB, 6/10

Rychlá Jízda

Rychlá jízda je českou amatérskou předělávkou něčeho, co je předělávkou tamtoho, pak ještě něčeho a nakonec bychom se doslai až kamsi do doby, kdy kralovala Amiga, pamětníci v diskusi mě jistě rádi opraví nebo doplní.

Jde jen o to, jet s autem do dálnici, kde vládne mírně řečeno chaos, snažit se vyhýbat srážkám s ostatními auty a sbírat láhve označené písmenem B jako benzin, který je nezbytný pro vaši plynulou jízdu.

Originalitou to příliš neoplývá, zpracováním taky ne, ale je to pořád zábavné a hratelné, tak proč si neužít.

DOWNLOAD, homepage,  MB, 4/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 52/2003: Silvestrovský speciál

Jelikož je dnes poslední rok v roce, znamená to, že se vidíme naposled, ale také, že dnešní večer patří nevázanému veselí, čemuž odpovídá i dnešní nabídka her,...

Hrej a neplať 1/2004: Nejlepší hry zdarma!

První lednové vydání už klasicky patří přehledu sedmi nejlepších freeware her loňského roku a ani letošek nebude výjimkou. Pojďte si tedy společně zavzpomínat...

Výběr článků

Načítám