Hlavní obsah

HRA: CrissCross2 - a zase ten Scrabble

Novinky, Ondřej Pohl

Určitě jste někdy slyšeli o deskové hře s písmenky zvané Scrabble, možná i o její počítačové podobě. Nedávno jsem zjistil, že existuje její nová verze, takže proč se o to s vámi nepodělit.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Psaní o freewarových hrách se věnuji už šest roků, každý týden hraji minimálně tři, což hrubými počty vychází na bezmála tisícovku her, která mi prošla pod rukama. Většina jich byla podprůměrná, pár desítek zábavných a pár skvělých, ale pouze jedna mi přirostla k srdci.

Nedávno jsem totiž jako každý správný uživatel Windows formátoval harddisk a znova instaloval operační systém. Záhy jsem však zjistil, že mi chybí jeden důležitý program, který jsem docela často používal, hlavně pro své pobavení a rozptýlení. Je to počítačové zpracování deskové hry Scrabble s názvem CrissCross. Když jsem ji hledal, zjistil jsem, že existuje její nová verze a o zážitky z ní se s vámi podělím.

Základní pravidla jsou celkem jednoduchá - z písmen, která máte v zásobníku, musíte na hrací ploše stvořit slovo. Pravidla se není nutné v podstatě učit, počítač vás sám ohlídá, stejně jako vás nenechá stvořit slovo, které není ve slovníku a zároveň vám taky počítá body. Taky si proti vám může zahrát a zpříjemnit vám tak dlouhou chvíli, i když zrovna nemáte živého spoluhráče.

Možná máte pocit, že už jsem o této hře nejednou psal. Ano, máte pravdu, proslavila je hlavně její "Becher-Edition", která vyhrála předloňské kolo soutěže Becherovka Game.

Druhý díl je v podstatě totožný. Zmizely však veškeré odkazy na Becherovku, takže nyní ji lze bez uzardění označit za opravdu rodinnou hru. A další vylepšení? Přibyly nové skiny, nové hudební doprovody a zvuky. Celá hra tak vypadá mnohem lépe a herní systém, který už byl dříve téměř dokonalý, zůstal.

Možná se ptáte, proč hře dávám jen osm bodů z deseti. Je to kvůli tomu, že hra nepřináší žádná další vylepšení, v podstatě není co vylepšovat. Ale pokud jste CrissCross nikdy nehráli, pak mu klidně dejte známku 11/10, stahujte a hrajte.

DOWNLOAD, homepage, 12 MB, 8/10

Reklama

Související články

HRA: Ourobros - had úplně jinak

Myslíte si, že hada známého z mobilních telefonů už nelze předělat tak, aby to nebyl jen další nudný klon? Pak se mýlíte a hra Ourobros vás přesvědčí o opaku....

HRA: Fantom Subvision - jako na automatech

Komu se nechce přemýšlet, ať se přihlásí. Ano, dobře, pro vás všechny tady teď mám jednoduchou střílečku, u která si vystačíte jen s bleskovým postřehem...

Výběr článků

Načítám