Hlavní obsah

Hollywood vydal první filmy na HD DVD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hollywoodská studia již začala dodávat první filmy nahrané na DVD nové generace - HD DVD. Uvedení filmů na konkurenčním Blu-ray nosiči proběhne o několik týdnů později.

Článek

Universal Studios Home Entertainment a Warner Home Video uvedly na HD DVD formátu, který pomohla vytvořit Toshiba, celkem tři tituly.

Jak HD DVD tak Blu-ray nosiče poskytují větší kapacitu než současná DVD. Sony - výrobce Blu-ray a Toshiba se však na jediném sjednoceném formátu nedohodly. [celá zpráva] Uživatelé si tedy musí vybrat, jaký druh zařízení si v budoucnu koupí. Situace je velice podobná té, v níž před čtvrtstoletím stále proti sobě formáty VHS a Betamax.

Fantom opery přístál na HD DVD

Warner Home Video uvádí na HD DVD trháky Poslední samurai a Fantom opery, Universal přichází s titulem Serenity. Obě studia přislíbily v nejbližších dnech vydat na HD DVD formátu i další filmová díla.

Samotná Sony očekává, že svou vlastní produkci uvede na Blu-ray disku 23. května, první stolní přehrávač, který si však s těmito disky poradí, začne společnost Samsung prodávat až koncem června. Obsah Blu-ray nosiče by mohla dříve vyjevit také počítačová mechanika firmy Pioneer, která se má objevit na trhu daleko dříve.

Rozhodování uživatele koupit Blu-ray či HD DVD přehrávač komplikuje také rozhodnutí významných studií vydávat tituly pouze pro jeden formát.

Jedinými výjimkami, které podporují obě technologie, jsou společnosti Warner a Paramount Pictures. Universal naopak věří výhradně HD DVD systému. Zbytek Hollywoodu, tedy Walt Disney, 20th Century Fox, Sony, Lionsgate Entertainment a Metro-Goldwyn-Mayer, pak podporuje pouze Blu-ray disky.

Anketa

Preferujete spíše HD DVD nebo Blu-ray technologii?
HD DVD
19,3 %
Blu-ray
30 %
Zůstanu u klasických DVD
50,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 771 čtenářů.

Blu-ray vs HD-DVD

Blu-ray - 25GB v jedné vrstvě

Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.

HD-DVD - 15GB v jedné vrstvě

HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15GB do jedné vrstvy, 30GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám