Hlavní obsah

Hodnota trhu s kryptoměnami poprvé překonala bilion dolarů

Novinky, Miloslav Fišer

V posledních dnech se velice často hovoří o dramatickém nárůstu kurzu bitcoinu, posilují ale i další kyberměny. Celková hodnota trhu s virtuálními mincemi tak ve čtvrtek vůbec poprvé v historii překonala hranici jednoho bilionu dolarů (21,3 bilionu Kč). Vyplývá to z informací společnosti Coindesk.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Virtuálních měn existuje mnoho, byť se nejčastěji píše o té nejhodnotnější – o bitcoinech.

K pokoření bilionového milníku ale přispěly také další kyberměny. O desítky procent jen za uplynulých 24 hodin posilovaly například virtuální mince maker, XRP, stellar, nano, siacoin či decentraland. Alespoň o jednotky procent se nicméně zvýšil kurz prakticky u všech kyberměn, poklesy kurzu jsou spíše výjimečné.

Nejmarkantnější je ale nárůst hodnoty bitcoinu, který se s velkou převahou obchoduje za nejvyšší částky. Před víkendem byl kurz totiž pouze 29 712 dolarů (643 790 Kč), ve čtvrtek se ale vyšplhal až na 37 739 dolarů (803 850 Kč) za jedinou minci.

Analytici banky JPMorgan, které citovala agentura Reuters, přitom tvrdí, že stále ještě nejde o vrchol. Podle nich by se kurz mohl vyšplhat až na 146 tisíc dolarů, tedy v přepočtu bezmála 3,1 milionu korun. Tato predikce se podle nich naplní ve chvíli, kdy širší skupina investorů „bude bitcoin považovat za bezpečné útočiště v období nejistoty“.

Někteří investoři totiž již nyní považují bitcoin jako ochranu před inflací a za alternativu k oslabujícímu dolaru. „V naší mysli už bitcoin začal soupeřit se zlatem,“ uvedli ve své zprávě analytici JPMorgan, kteří nejznámější kyberměnu na světě označují za „digitální zlato“.

Strop to není. Bitcoin by se mohl vyšplhat až na 146 000 dolarů, tvrdí analytici

Internet a PC

Strmý vzestup a pád

Tak vysokou hodnotu bitcoiny ještě nikdy v historii neměly. Zatím nejvyšší kurzy byly na přelomu let 2017 a 2018, kdy se jedna mince obchodovala za 20 000 dolarů, tedy v přepočtu za 458 600 Kč. Pak ale přišel prudký pád.

Toho si všímá také server CNBC, který označuje zmiňovaný vzestup a pád za bublinu připomínající nechvalně známou tulipánovou krizi z poloviny 17. století.

Zda po strmém růstu přijde skutečně pád a zda se bitcoiny již dostaly na své maximum, však nedokáže v současnosti nikdo s naprostou jistotou říct. Navíc mnohatisícové výkyvy v kurzu i během jediného dne nejsou nijak výjimečné.

Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce již dříve varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny.

Bitcoiny představují miliardový byznys i v Česku

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám