Hlavní obsah

Hodnota bitcoinu letos poprvé klesla pod 100 000 korun

Novinky, mif

Hodnota bitcoinu neustále padá, vůbec poprvé v letošním roce se kurz této virtuální měny vychýlil pod pomyslnou hranici 100 000 korun. Přitom ještě před rokem byla hodnota více než čtyřnásobná.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kurz bitcoinu začal dramaticky klesat v polovině listopadu, tehdy hodnota klesla z 6450 dolarů (147 000 korun) na 5530 dolarů (126 000 Kč). Už tehdy analytici hovořili o nejhorším propadu za uplynulých dvanáct měsíců a připomněli, že ještě před rokem byla cena 20 000 dolarů, což je podle současného kurzu zhruba 456 000 korun.

Jenže v posledních dnech kurz dále padal. O víkendu dokonce poprvé prolomil hranici čtyř tisíc dolarů, konkrétně se jedna mince obchodovala za 3620 dolarů (82 500 korun). V pondělí sice hodnota vzrostla na 4060 dolarů (92 500 Kč), nicméně jde stále o jeden z nejhorších výsledků za posledních 12 měsíců.

Je nicméně nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika stovek dolarů.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám