Hlavní obsah

Hardware 35/2004: Externí TV box pro příjem satelitního vysílání

Novinky, Marek Betka (mar.betka@wo.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dalším díle magazínu Hardware vám přinášíme recenzi externího TV boxu pro příjem digitálního satelitního vysílání formátu DVB-S. Ten umožňuje sledovat a zaznamenávat satelitní či televizní programy v DVD kvalitě.

Foto: archiv MDZ

Radovan Král na první čtené zkoušce Tartuffa.

Článek

Satelitní box, jenž jsem otestoval, nese název DEC 3000-S. Vyrábí ho známá firma v oblasti multimédií, společnost Hauppauge. Katalogový list produktu v anglickém jazyce naleznete na webu výrobce.

Tento receiver přijímá signál ve formátu DVB-S, který představuje přímé vysílání MPEG2 video streamu se špičkovou kvalitou obrazu. Jelikož vše probíhá digitálně, kvalitu obrazu neovlivňuje rušení, odrazy a podobně.

První, co mě na produktu fascinovalo, bylo, že se nejedná pouze o PC satelitní přijímač (PCI satelitní kartu i USB box jsme již v Hardwaru recenzovali), ale že je to jakýsi hybrid. Spojuje v sobě funkce běžného satelitního přijímače k televizi (připojuje se pomocí SCART portu), ale také PC satelitní karty, kterou můžete využít např. pro příjem dat z internetu (připojuje se pomocí USB rozhraní k počítači).

Další takovou zajímavou informací pro mě byl fakt, že box disponuje i rozhraním Common Interface (CI) pro příjem placených programů, takže se již čtečka na tyto karty nemusí kupovat zvlášť a zbytečně tak vyhazovat peníze.

:. Satelitní box DEC 3000-S

V případě, že toto zařízení připojíte k televizi, získáte rovnocenný satelitní přijímač. Můžete tak přijímat jakoukoliv satelitní televizi či rádio. Balení obsahuje i ovladač s tužkovými bateriemi, takže pro přepínání mezi jednotlivými programy nemusíte ani vstávat z gauče.

Pokud toto zařízení připojíte k počítači, pak navíc můžete chytat i kódované zahraniční programy. Programy, jež jsou kódované a tudíž vázané na zakoupení přístupové karty, se zde dekódují softwarově.

Mnoho užitečných informací naleznete na www.skystar2.info či www.dvbsoft.net. Pro přehrávání na počítači doporučuji po svých zkušenostech zvolit přehrávač progDVB, který je možné stáhnout zde.

Jak jsem již říkal, DVB-S karty je možné kromě jejich hlavního účelu využívat i například pro datové služby. Jedná se především o příjem jednostranného satelitního internetu (např. přes T-DSL via Sat, Filiago nebo Europe-Online), kde se využívá faktu, že data od vás (tedy i všechny požadavky na WWW stránky) odchází přes jiné připojení (stačí i klasický, pomalý modem) a data k vám přichází přes satelit rychlostí přesahující 768 kbps ve verzi online.

Pokud si data objednáte předem u svého poskytovatele satelitního připojení, proudí k vám v určitou hodinu, a to rychlostí 2 Mbit/s - tedy verze offline. Je možné si také zaplatit vysílání filmu přes satelit jen pro vás - využívá se internetového připojení.

Obraz i zvuk tohoto receiveru byl perfektně čistý, a proto potřebujete-li přijímač jak pro televizi tak pro PC, může být tento výrobek správnou volbou.

Za zapůjčení děkujeme elektronickému obchodu DVBshop.cz.

Po koupi produktu si domů přinesete:

  • satelitní box DEC300-S
  • napájecí zdroj
  • dálkové ovládání (včetně přiložených baterií)
  • SCART propojovací kabel
  • USB kabel
  • software a ovladače na CD
  • uživatelskou příručku

Poznámka: Před 14 dny jsme testovali satelitní připojení od společnosti EuropeOnline a v diskusi se objevil názor, že společnost krachuje a vydáváme proto již staré zprávy. Není to tak úplně pravda, protože s největší pravděpodobností bude EuropeOnline pouze koupena jinou společností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám