Hlavní obsah

Hardware 34/2003: Vypalte si své vlastní DVD!

Novinky, František Janouch (inHardware@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní recenze vám přináší podrobný pohled na DVD rekordér Pioneer DVR-105, který dokáže vypálit jedno DVD už za čtvrt hodiny!

Foto: Město Přerov

Nové počítačové sestavy v Přerově

Článek

DVD a jeho kapacita

Každá doba si žádá své. Uživatelům již nestačí 700MB kapacity na jednom "kotouči" a chtějí více... DVD-R jim nabízí rovnou 4385MB na jednom disku, který seženete už za 40 Kč! Zatímco mechaniky CD-RW bourají hranice 1500 Kč, nejlevnější DVD-RW se dá sehnat již za 5000 Kč. Z někdejšího high-endu se tak stává zálohovací technologie dostupná pro širší masy. Pojďte se tedy podívat blíže na zkušenosti s DVD rekordérem s označením Pioneer DVR-105!

Jiskry, Pioneeři a velký bratr nVidia?

Na první pohled nevypadá mechanika nijak zvláštně. Zasazuje se do běžného 5.25" slotu a laik by ji od jednotky CD-ROM nerozpoznal. Zvládá formáty DVD-R, DVD-RW, ale i CD-R a CD-RW. Dokáže přečíst libovolné CD i DVD, vyjma DVD+R/W a DVD-RAM. Rychlost čtení DVD je až 12X, takže u CD se pohybuje někde na hranici 32X. Zápis DVD probíhá 1 až 4X. Vypálení CD-R probíhá 16X, CD-RW 8X.

K testování jsem si připravil 10 kusů "osvědčených" nejlevnějších médií značky Princo 4X a vypalovací program Nero Burning Rom 6.0.0.11. Po vložení do mého PC s čipsetem nForce2 a procesorem AthlonXP se nic moc zvláštního neděje. Mechanika je okamžitě rozpoznána a připravena k plnému provozu. Zkouším tedy běžnou zálohu souborů z disku (4.7GB) a (jak mi bylo doporučeno) po dvourychlostním vypalování vyjíždí hotové DVD z Pioneerky.

Následuje druhé a třetí, ovšem čtvrté již má nějaké viditelné problémy. Nevypaluje totiž avizovaných 28 minut, což je doba odpovídající zápisu 2X, ale přes 35 minut. Toto čtvrté, ovšem ani předchozí třetí DVD není vypáleno dobře - čitelných je pouze 80% všech dat na disku. A co víc - mé snahy o vložení dalších prázdných DVD-R byly neúspěšné - mechanika je jednoduše nenačetla. Dobrá tedy, ráno moudřejší večera, a tak se mírně znepokojen odebírám do věčných lovišť.

Ráno kupodivu mechanika vypaluje poměrně dobře. Další média jedou jako na drátku, lépe řečeno lze přečíst 80% celého disku. Následující DVD-R však padají jako švestky, a tak mechaniku pokusně přesouvám do jiného PC, tentokrát s čipsetem i815 a procesorem Celeron. Jakoby mě někdo vyslyšel, vypalování zde funguje naprosto bez problémů. "Chyba tedy byla zřejmě v řadiči na desce s nForce2, který si příliš nerozuměl s Pioneerkou", pomyslel jsem si. Z mechaniky tak vylézá zbylých několik médií naprosto bez chyby (100% čitelné!) a já vyrážím na nákup dalších médií...

Princo není pro každého

Opět kupuji média značky Princo, tentokrát však výprodejové verze dvourychlostních DVD-R (říkal jsem si "proč kupovat 4X, když stejně pálím 2X"...), a to rovnou 15ks, ať to pořádně roztočím. Vkládám tedy DVD-R do mechaniky, vše je načteno v pořádku, ovšem hned na začátku vypalování spadne s hláškou "Blank Check Command Error", zkouším tedy jiný disk a další, ale opět stejná chyba. Nemusím připomínat, že takto znehodnocená média mohou putovat rovnou do koše... Prohledávám tedy internet a hledám jinou verzi firmware - v mechanice byl sice nejnovější v1.33, ale já zkouším upravenou v1.30 "pro všechna média" a vida - zabralo. Mezitím ještě kontroluji zápis médií Princo 4X těsně před mým odchodem na nákup a zde narážím na fatální chybu u jednoho média. Doufám, že v tom mechanika nebude pokračovat...

První DVD na novém firmwaru se vypaluje velmi dobře, ale končí na 77%, druhé na 35%. Začínám proklínat sám sebe, do jak drahé recenze jsem se to vlastně pustil :-), ale zkouším to dál na jiném firmwaru, opět s "Blank Check Command Error". Vracím se zpět a vypaluji na starší verzi, tentokrát jednorychlostně. DVD-R sice kupodivu vyjede z mechaniky stoprocentně vypálené, ale osmdesátiprocentně nečitelné. Následuje staré známé "večerní" chování Pioneerky, kdy nebere ani jedno DVD-R. Zřejmě tedy nebude chyba v nForce, ale v přehřátí (což jsem se nakonec dočetl na jednom z diskusních fór). Nechávám tedy mechaniku hodinu "odpočinout" a zkouším, co se dá dělat se zbývajícími osmi DVD.

Zapínám pro změnu UltraDMA a opět zapínám vypalování zálohy jednoho zakoupeného filmu (pomocí legálního návodu z časopisu Level ;o)... Ten vyjede stoprocentně úspěšně z mechaniky a i ve stolním přehrávači se tváří poměrně dobře. Film samotný se přehrává normálně, ale problémy jsou především v menu, takže nejdou přehrát bonusové materiály. Ale přiznejme si to - lepší než nic. Hodinový spánek mechanice pomohl. Další DVD na holení je opět film, ale zde už takové úspěchy nezaznamenávám, jelikož je chyba hned v "TITLE", takže DVD nenaskočí vůbec.

Tak co s tím?

Ani vám nemusím vysvětlovat, jak dopadla zbylá DVD... Někde na diskusním fóru jsem se dočetl, že Princo je nejhorší značka DVD-R médií. Jinde jsem slyšel, že Pioneer je zase nejhorší vypalovačka DVD. Třeba je to náhoda, třeba souhra těchto dvou faktorů zapříčinila, že jsem z 25 médií získal 7 "přehrávatelných" (ale ne příliš spolehlivých) DVD. Jsem zvědavý, za jak dlouho se mi z nich ztratí data. Moc optimistický v tomto ohledu nejsem.

Pro mě osobně znamená tato zkušenost jediné: Počkat, až poklesne cena kvalitních médií (tedy např. Verbatim) někam na úroveň ceny Princa, poklesne cena spolehlivých vypalovaček na cca 4000 Kč, zvýší se kompatibilita a zároveň budou uživatelé s DVD-RW spokojeni stejně jako s CD-RW. Dříve, než nastanou všechny tyto okolnosti současně, se nemá smysl o vypalování DVD bavit. Ale třeba jsem jen tmavá výjimka mezi milióny spokojených uživatelů...

P.S.: Samozřejmě bych rád otestoval i jiná média včetně DVD-RW, ovšem finanční a časové možnosti mi to již neumožnily, takže ... snad někdy příště! :-)

DVD rekordér Pioneer DVR-105 (cca 6300 Kč s DPH) zapůjčila firma M+H Plzeň.

Anketa

Uvažujete o koupi vypalovačky DVD?
ano
69,8 %
ne
30,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 460 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 31/2003: Kapesní počítač pro bohaté

V dnešní recenzi vám představíme špičkový přístroj z kategorie PDA neboli Personal Digital Assistant. Je jím výrobek firmy HP s označením iPAQ 5450. Pokud jste...

Výběr článků

Načítám