Hlavní obsah

Hardware 22/2005: Reprezentativní 17" LCD monitor

Novinky, František Janouch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete nový 17" LCD monitor a rádi byste svému okolí vyrazili dech, bude zřejmě SyncMaster 173P to pravé ořechové. Za vynikajícím designem však panel naneštěstí ukrývá podprůměrnou dobu odezvy obrazu.

Článek

Design

Kovový tmavě červený rám displeje vyjadřuje zcela jednoduchý a elegantní dojem z monitoru a již na první pohled říká, že tento LCD zřejmě nebude pro každého. Zadní stěna tohoto 6kg monitoru je pokryta tmavě červeným plastem z vysokého lesku a je napojena na polohovací kloub, který jste asi ještě u LCD monitoru neviděli. Je totiž sklápěcí (obrazovka tak směřuje ne nahoru a dolů, jak jste zřejmě zvyklí, ale sklopením dopředu a nahoru dozadu). Samotný displej se samozřejmě dá dále naklopit, takže vždy dosáhnete uspokojivého úhlu pohledu (jinak samotný vertikální či horizontální pozorovací úhel je vždy výborných 178°).

Vzadu na kloubu jsou přípojky pro elektrické napájení (to je sice poměrně nešikovně řešeno trafem uprostřed kabelu), CRT vstup a (vzhledem k vyšší ceně) také DVI vstup, kterým disponují všechny moderní grafické karty

Ovládání

Konzervativec jistě zavrtí hlavou, když u displeje uvidí jediné ovládací tlačítko, kterým je POWER. Tlačítko je navíc dotykové, takže postačí pouhé přejetí prstem a monitor se rozsvítí. Zcela chybí jakékoli menu, protože tento Samsung si staví především na své jednoduchosti a jakékoli další tlačítko by zřejmě pokazilo výsledný dojem z designu.

Pokud se tedy ptáte, jak ovládat jas, kontrast a další parametry, budete zcela jistě překvapeni, když zjistíte, že zmíněné lze měnit pouze pomocí přiloženého programu MagicTune. S tímto softwarem si lze vyhrát do sytosti co se týče všech parametrů, stejně jako s utilitou pro nastavení barev nazvanou MagicBright.

Třešničkou na dortu pak jistě je ovládací software Pivot (ten ale již mají v sobě např. ovladače grafických karet NVIDIA), kdy lze rotovat se zobrazením displeje. Ano, hádáte správně, displej 173P je otočný (o 90°), můžete si tedy obraz převrátit do formátu "kniha" (1024x1280) a mít tak přehled na velmi "dlouhých" internetových stránkách, při prohlížení dokumentů typu PDF nebo fotografií "na stojato". Je to velmi zajímavá funkce, kterou jistě občas využijete.

Zobrazení

Testovaný produkt byl zapojen na grafické kartě Radeon 8500 LE na DVI výstupu. Maximální rozlišení tohoto monitoru bylo tradičních 1280x1024 v režimu SXGA (o něco menší rozteč bodů 0,264 mm, než je oko tradicionalisty zvyklé), nicméně zvětšení písma ve Windows a další pomocné funkce pomohou k větší oblibě tohoto LCD i u zrakově postižených jedinců.

Jas a kontrast byl velmi dobrý a odpovídal zhruba deklarovaným parametrům jasu 270 cd/m2 a kontrastu 700:1. Doba odezvy 25 ms je přijatelná pro nenáročného uživatele s kancelářskou prací a občas nějakým tím filmem. Náruživé hráče uspokojí snad jen ve strategických a obdobně "statičtějších" hrách.

Frekvenci obrazu je možné nastavit v rozmezí 56 až 75 Hz a jak jsme již z LCD technologicky zvyklí, hodnota 100 Hz a výše se nekoná. Nicméně obraz je více než dobrý a i po delším používání z něho neplynou žádné oční obtíže jako u CRT.

Jedinou nevýhodou je absence alespoň slabších postranních reproduktorů, protože externí repro vám pokazí celkový designový dojem.

Závěr

Monitor Samsung SyncMaster 173P Red skutečně není monitor po každého. Neocení jej například hráči či milovníci filmů, avšak lidé pracující převážně s dokumenty, kteří by rádi měli na stole výrobek s neotřelým vzhledem, si určitě přijdou na své.

NÁZEVSamsung SyncMaster 173P Red
CENAcca 12500 Kč (s DPH 19%)
ZDROJDXT ComputerS
KLADY(+) neotřelý design a konstrukce
(+) velmi dobrý obraz, digitální vstup
(+) rotace displeje "Pivot"
(+) velký úhel, nízká spotřeba
ZÁPORY(-) vysoká cena
(-) vysoká doba odezvy
(-) ovládání parametrů pomocí SW
VERDIKT[ 70% ]

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 18/2005: Chytrá Nokia 3230

V dnešním testu magazínu Hardware na vás čekají dojmy z používání mobilního telefonu Nokia 3230, který je také přezdíván jako "smartphone za lidovou cenu"....

Výběr článků

Načítám