Hlavní obsah

Hardware 2006/12: Grafické karty a ovladače

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem klidné vody trhu grafických karet rozčeřily v poslední době velmi povedené karty od nVidie. A nejen kvůli nim vyšla nová verze ovladačů zvaných ForceWare. Co nového přináší a proč jsou právě ony hodny vašeho zájmu se dočtete v následujících odstavcích.

Článek

Příznivci počítačů a počítačových her mají další důvod k radosti, Nvidia, výrobce grafických karet, totiž představila nové produkty. Konkrétně se jedná o karty řad 7900 (high-end), 7600 (mainstream) a kousky pro nenáročné označené jako 7300.

Každé uvedení nové řady je něčím zajímavé, tentokrát neskutečně agresivní cenovou politikou výrobce hlavně v řadě 7600GT. To, že karty stojí přibližně 6 tisíc korun, není samo o sobě nic extra, avšak pokud zjistíme, jaký výkon podávají, kdekdo tak nízké ceně nechce ani věřit.

Z prvních testů je totiž patrné, že paměti typu GDDR3 taktované na 1400MHz (ne, to opravdu není chyba) společně s jádrem o 12 výpočetních jednotkách (pipelines) atakují karty v cenové kategorii okolo deseti tisíc korun, především potom ty konkurenční od firmy ATI.

Komu samotná čísla nic neříkají, potom vězte, přímý předchůdce, karty 6600GT měly pipelines pouze 8 a paměti taktované na 1GHz. Datová sběrnice sice zůstala pořád 128 bitová, jako úzké hrdlo karty se ale naštěstí neprojevuje.

A které konkurenční produkty tedy mají problémy? Tak především Radeony X1600XT. Cena srovnatelná, výkon naměřený v prvních testech mnohdy o čtvrtinu nižší. Potíže však má i karta stejného původu - 7800GT. Mladší sestřička na ní opravdu zle dotírá, takže třítisícový rozdíl se najednou zdá jako nesmyslný.

Celkově lze situaci vidět po delší době jako pozitivní, neboť nové karty nejsou dražší než ty starší, jak tomu v posledních dvou letech bylo pravidlem. Snad z tohoto konkurenčního boje konečně vzejde pro spotřebitele nějaký užitek.

ForceWare 84.21

Ke stažení pro operační systém Windows XP/2000

Nové ovladače vyšly zejména kvůli třem novým řadám karet GeForce 7000, avšak nabízí něco nového i těm ostatním. S pomalým nástupem HD-DVD a Blu-ray médií je stále aktuálnější téma videa s vysokým rozlišením.

ForceWare přinášejí podpor hardwarové dekomprese kodeku H.264 na kartách sérií GF 6 a 7. Zároveň je nově zavedena podpora horizontálního zrcadlení pro zpětnou projekci.

Vylepšením také prošla část ovladačů zvaná Pure Video, kde je možné nyní nastavit vyvažování barev pro lepší kvalitu videa. Lépe by mělo vypadat i video v nízkém rozlišení zvětšené přes 100% velikosti.

Hráči se žádných velkých změn nedočkají. Pokud tedy nejste šťastným majitelem karet 7600GT nebo fanouškem širokého plátna (monitoru), bez nových ForceWarů se jistě obejdete.

Catalyst 6.3

Stáhněte si Catalyst 6.3 pro Windows XP/2000

Přibližně dva týdny staré Catalysty obsahují nástrok Avivo video Convertor, pomocí něhož lze konvertovat videosoubory z jednoho formátu do druhého (např. z WMa do DivX). Funkce je však k dispozici pouze majitelům karet X1000. Starší podporu pro Avivo nemají.

Druhá vymoženost je na první pohled nepochopitelná, na druhý však užitečná. Je možné pouštět video s vysokým rozlišením na ploše s nižším rozlišením. Zní to možná trošku krkolomně, na příkladu to snad vysvětlím.

Pokud se díváte z dálky na monitor v rozlišení 1280x1024 na obrazovce 19" LCD mnoho neuvidíte. Když přepnete na 800x600, video s vysokým rozlišením zase nebude v plné velikosti. Tedy jen pokud nemáte zapnut Overlay Theatre Mode, tedy součást Catalystů verze 6.3.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám