Hlavní obsah

Hardware 07/2004: Jak přijímat digitální televizi?

Novinky, Marek Betka (mar.betka@wo.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtěli byste sledovat televizní pořady v DVD kvalitě a to daleko větší počet stanic než doposud? Nebo vyhovovalo by vám sázet sportku pomocí televize? Pokud ano, pak se těšte na zavedení pozemního digitálního vysílání (DVB-T) - pokračování...

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)
Článek

minulém díle jste se mohli seznámit, jaké jsou výhody digitálního vysílání, co to přinese státu, průmyslu, obchodu a službám. V dnešním díle, který bude ještě také věnován DVB-T, se dozvíte, co budete potřebovat pro příjem digitálního vysílání a naleznete zde také recenzi PCI karty pro příjem digitální televize v počítači (aby nedošlo k pochybnostem, digitální televizí je samozřejmě myšlen digitální signál). V 6. díle byl také vznesen dotaz co to bude stát? Běžné karty do počítače se budou pohybovat a pohybují kolem 3 500 Kč, samotné zařízení k televizi bude dražší. Výhodou ale je, že i tyto karty pro počítač (tudíž v nižší cenové hladině) se vyrábějí v externím provedení a jsou připojitelné i bez PC pomocí SCART k televizi.

Rozhovor s ministrem Vladimírem Mlynářem

Než se ale dostaneme k variantám, jak přijímat digitální televizi, podívejme se na odpovědi Ministra informatiky, pana Vladimíra Mlynáře, jemuž jsem položil 4 otázky, které se víceméně vztahují k minulému dílu.

V jaké fázi se v současné době nachází digitální vysílání, kdy ho budeme moci očekávat?

Běží momentálně pilotní vysílaní v Praze. Pokud bude schválena Aktualizace vládní koncepce přechodu na digitální vysílání, kterou předkládám vládě spolu s MK, mohlo by se vysílání rozjet ke konci roku.

Přinášejí nějaké výsledky právě tyto pilotní vysílání v Praze?

Zkušenosti. Další detaily mi nejsou známy.

V čem vidíte hlavní výhody DVB-T pro občany?

V možnosti vysílání více TV programů, tedy ve větší pluralitě. Dále v lepší kvalitě signálu a samozřejmě v možnosti v budoucnu využívat dalších služeb digitální televize, zejména její propojení s Internetem.

Co to podle Vás přinese státu?

Větší pluralitu v TV a rozvoj nových technologií souvisejících s rozšiřováním digitalizace.

Jak přijímat DVB-T?

  • Digitální přijímač (set-top box)

K jakémukoliv televiznímu přijímači je možné dokoupit digitální přijímač (set-top box). Set-top box se zapojí mezi anténu a televizní přijímač, přijímá digitální signál a převádí jej na analogový.

Set-top box dokáže využít všechny možnosti digitálního vysílání v závislosti na svém vybavení, výsledná kvalita obrazu je však závislá na zobrazovacích schopnostech vašeho televizoru.

  • Integrovaná digitální televize a kombinované televizory

Postupně budou přibývat také kombinované modely televizních přijímačů (s analogovým i digitálním příjmem), případně televizory určené již pouze pro příjem digitální.

Televizor, který má zabudován digitální tuner nazýváme tzv. integrovaným digitálním televizorem (IDTV - Integrated Digital TV).

  • Přenosný přijímač

DVB-T vysílání výrazně sníží nároky na velikost a nasměrování televizních antén. Proto bude možné přijímat televizní signál i v místnosti na krátkou prutovou anténu.

Tato vlastnost umožní výrobu i velmi malých přenosných digitálních přijímačů nebo zabudování digitálního přijímače do mobilního telefonu.

  • Osobní počítač

Signál je možné přijímat prostřednictvím přídavné DVB-T karty. Ta po zapojení do počítače umožňuje sledovat televizní vysílání na monitoru, nahrávat pořady na pevný disk a využívat i další služby digitálního vysílání.

Pro notebooky a přenosný příjem jsou k dispozici přístroje, které se k počítači připojují přes USB port. Na trhu se již objevují také první DVB-T adaptéry ve formě PCMCIA karet.

  • Příjem v pohybujícím se dopravním prostředku

Díky svým vlastostem může být DVB-T vysílání přijímáno i v pohybujících se dopravních prostředcích.

Nabízí se zde možnosti integrace DVB-T s navigačními systémy, případně využití DVB-T pro zvýšení komfortu cestujících veřejnou dopravou.

Zkoušeli jsme...

Jednou možností pro příjem digitálního signálu, jak jste se již mohli dočíst výše, jsou přídavné DVB-T karty pro počítač. Existují v mnoha provedeních a s postupnou, chystanou digitalizací, budou na trhu přibývat.  Vyrábějí se interní PCI karty, externí USB karty, ale i například externí karty připojitelné přes SCART do televize. Jedním z výrobců je i společnost Hauppauge!, jejichž kartu jsem testoval. Konkrétně jsem měl interní model Win TV-NOVA-t určený pro sběrnici PCI. Samotná karta umožňuje přijímat samozřejmě i rádio a je dodávána včetně dálkového ovládání. Cena karty je 3 650 Kč včetně DPH.

 Po zasunutí karty do volného PCI slotu a spuštění počítače, vás systém vyzve k instalaci ovladačů. Ty jsou připraveny na přiloženém CD. Po dokončení instalace je i systém MS Windows XP nutno restartovat. Poté je potřeba ke kartě připojit infračervený přijímač (abyste mohli využívat možnosti dálkového ovládání) a výstup z vaší pokojové či venkovní antény (klasický RF konektor). Dále je potřeba nainstalovat samotný komunikační program ke kartě - samotnou instalaci spustíte z CD-ROM souborem Setup.exe. Po úspěšné instalaci můžete být vyzvání k restartu počítače (týká se hlavně MS Windows 98 SE a nižších systémů). Po restartu v nabídce Start-Všechny programy-Hauppauge WinTV-NOVA spusťte samotnou aplikaci TV digital. Zde pozor, při prvním spuštění budete vyzvání k určení typu karty - proto zvolte model, jenž jste skutečně zakoupili. Dále je nutné nejprve nechat vyhledat dostupné kanály, to provedete pomocí volby Start scan. Poté již můžete samotnou aplikaci využívat dle vašich představ.

K programu není víceméně potřeba nic dodávat - ovládání je jednoduché a instinktivní. Pomocí aplikace můžete vysílané pořady i nahrávat na pevný disk a to v DVD kvalitě.

Za zapůjčení karty děkuji pražské společnosti Alzasoft, za poskytnuté informace serveru www.digitaltv.cz.

Reklama

Související články

Hardware 03/2004: Chraňte svoje PC

Před vánoci jsem slíbil recenzi záložních zdrojů UPS - proto v dnešním díle naleznete rady, podle čeho vybírat záložní zdroj a ukázky některých produktů...

Výběr článků

Načítám