Hlavní obsah

Hardware 06/2004: Digitální vysílání nadohled!

Novinky, Marek Betka (mar.betka@wo.cz)

Chtěli byste sledovat televizní pořady v DVD kvalitě a to daleko větší počet stanic než doposud? Nebo vyhovovalo by vám sázet sportku pomocí televize? Pokud ano, pak se těšte na zavedení pozemního digitálního vysílání (DVB-T)...

Foto: archiv iSk Vysočina

Turnaj se konal v dětském středisku Březejc.

Článek

O digitálním televizním vysílání jsme vás již informovali v článku Digitální televizní vysílání může začít koncem roku. Ovšem, již nyní ho máte možnost vyzkoušet v pilotních projektech. Proč se o tom zmiňuji v seriálu Hardware? Protože to spolu tak trochu souvisí. V dnešním díle bych vás rád seznámil s tím, co to vůbec DVB-T je a co to přinese běžnému občanovi. Za týden můžete očekávat recenzi jedné z mnoha přídavných DVB-T karet do PC pro příjem digitálního vysílání.

DVB-T?

Zemské digitální televizní vysílání (DVB-T) je nový systém vysílání zemské televize, který postupně nahradí současné (analogové) televizní vysílání.

Jaké jsou výhody?

a)      lepší příjem

- nižší nároky na přijímací anténu, spolehlivý příjem na prutovou anténu; nedochází k degradaci signálu a jsou odstraněny vady obrazu jako zašumění, sněžení či "duchové"

b)      zvýšení počtu vysílaných programů

- nyní je vysílací prostor téměř obsazen současnými programy a zavedením digitálního vysílání se jeho kapacita několikanásobně zvýší

c)      kvalita obrazu a zvuku

- možnost pružné volby kvality vysílaného obrazu a zvuku až po obraz s vysokým rozlišením a zvuk CD kvality

d)      mobilita

- možnost používat přenosné přijímače s jednoduchými anténami, např. v pohybujících se dopravních prostředcích

e)      interaktivní služby

- grafický teletext, programový průvodce, hry, sázení, elektronický obchod a další

Co DVB-T poskytne státu?

a)      optimální využití frekvenčního spektra

- v současnosti již není možné přidat pro přeplněnost frekvenčního spektra další celoplošný program. Pásmo uvolněné digitalizací, které nebude využito pro vysílání DVB-T, bude možné použít i pro jiné účely.

b)      ekologické aspekty

- vysílač digitálního vysílání DVB-T spotřebuje pouze desetinu potřeby elektrické energie vysílače analogového

c)      investice do ekonomiky

- v souvislosti se zaváděním nové technologie

Jaké jsou přínosy DVB-T pro průmysl, obchod a služby?

a)      poptávka po nové technologii

- vzhledem k tomu, že se počítá s kompletním přechodem na digitální vysílání během příštích 10 až 15 let, bude zde velký prostor pro výrobce a prodejce set-top boxů a integrovaných televizních přijímačů

b)      placená televize

- prostor pro nové placené programy a rozšířené možnosti jejich ochrany před pirátským příjmem

c)      nové služby

- nové služby, komunikační platformy, prostor pro elektronický obchod prostřednictvím digitální televize

Již nyní máte možnost DVB-T vyzkoušet!

V současné době se připravuje legislativa nutná pro spuštění celoplošného DVB-T vysílání, připravují se vhodné kmitočty a hledají se finanční zdroje. Ovšem, již existují dva pilotní projekty, díky nimž máte možnost digitální televizní vysílání přijímat. Bohužel nepotěším ty z vás, kdo bydlí dál od Prahy (cca do 30 km), protože zkouškové vysílání je omezeno právě jen na Prahu a její okolí.

Prvním experimentálním vysíláním je pilotní projekt Českých radiokomunikací, díky němuž v současné době můžete přijímat tyto programy: ČT 1, ČT 2, TV NOVA, Prima TV, Óčko, Český rozhlas 1 - Radiožurnál , Český rozhlas 2 - Praha, Český rozhlas 3 - Vltava. Seznam vysílačů a mapku pokrytí signálem naleznete zde.

Druhým experimentálním vysíláním je pilotní projekt Czech Digital Group a Českého telecomu, díky němuž v současné době můžete přijímat tyto programy: ČT 1, ČT 2, TV NOVA, Prima TV, Český rozhlas 1 - Radiožurnál (proměnný), Český rozhlas 2 - Praha, Radio Proglas. Seznam vysílačů a mapku pokrytí signálem naleznete zde.

Informace získány (se souhlasem redakce) ze serveru Digital TV.cz, jenž se zabývá digitálním vysíláním v České republice. Děkuji!

Reklama

Související články

Hardware 03/2004: Chraňte svoje PC

Před vánoci jsem slíbil recenzi záložních zdrojů UPS - proto v dnešním díle naleznete rady, podle čeho vybírat záložní zdroj a ukázky některých produktů...

Výběr článků

Načítám