Hlavní obsah

Hackerské útoky loni pocházely hlavně z Číny a Rumunska

Čína a Rumunsko byly v loňském roce zdaleka největším zdrojem potvrzených hackerských útoků na světě, přičemž ty čínské pocházely převážně ze státem kontrolovaných zdrojů a jejich cílem byla krádež dat. Vyplývá to ze zprávy americké telekomunikační skupiny Verizon, z níž ve středu citovala agentura AFP.

Foto: Novinky

Článek

Zpráva Verizonu 2013 Data Breach Investigations Report (DBIR) uvádí, že 30 procent ze 621 potvrzených útoků bylo vystopováno do Číny, 28 procent do Rumunska a dalších 18 procent pocházelo z USA. Většina útoků z Číny byla zaměřena na krádež údajů, dodala zpráva, zatímco útoky z Rumunska a většina těch z USA se snažily o krádeže s finančním ziskem.

"Se státem propojení hráči v Číně byli v roce 2012 největší hybnou silou. Jejich snahy o krádež intelektuálního vlastnictví představují asi pětinu všech zaznamenaných průlomů," uvedla zpráva. "To může znamenat, že jiné ohrožující skupiny působí neviditelněji a lstivěji. Ale může to také znamenat, že Čína je ve skutečnosti nejaktivnějším zdrojem národní a průmyslové špionáže v současném světě."

Zpráva, která zpracovává zjištění 19 organizací z celého světa, uvádí, že loni bylo zaznamenáno asi 47 000 počítačových bezpečnostních incidentů. Ty obvykle padaly na vrub někoho, kdo ztratil nějaké zařízení nebo omylem odeslal e-mail, který by mohl odkrýt systém jejich firmy. Z těchto incidentů bylo 621 potvrzených jako průlomy do dat a z nich tři čtvrtiny měly finanční motiv.

Reklama

Výběr článků

Načítám