Hlavní obsah

Google i Gmail postihl globální výpadek. Opět

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Služby společnosti Google postil v noci z úterý na středu velký výpadek služeb. Kromě vyhledávače lidé hlásili například problémy s e-mailovým klientem Gmail či videoportálem YouTube. Nedostupnost služeb řeší americký internetový gigant už podruhé během jediného týdne.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na problémy s dostupností služeb Googlu upozornil server downdetector.com, který detekuje výpadky předních světových serverů. Desítky uživatelů hlásily prostřednictvím zmiňovaných stránek problémy s připojením k jednotlivým službám prakticky během celého úterního dne, okolo 23. hodiny však množství hlášení začalo dramaticky přibývat.

Někteří uživatelé zaznamenali jen krátké výpadky jednotlivých služeb, jiné ale nefungovaly vůbec.

Ještě před půlnocí například nebylo možné odesílat z poštovního klienta Gmail žádné e-maily, stejně tak nešlo zprávy přijímat. Když se někdo pokusil na adresu na Gmailu odeslat zprávu, dostal zpět oznámení, že příjemce se v doméně vůbec nenachází.

Právě tyto problémy nicméně podle všeho způsobila nedostupnost serverů Googlu.

Foto: downdetector.com

Mapa zemí, kde měli lidé nejčastěji problémy s přístupem ke službám Googlu (15.12.2020).

Podle serveru downdetector.com přitom nejde pouze o problém České republiky, ale prakticky celého světa. Kromě Evropy totiž nejvíce hlášení pochází prakticky z celých Spojených států.

Google se zatím oficiálně nevyjádřil k tomu, co nedostupnost služeb způsobilo. Jisté tedy není ani to, kdy by zase mohly bez jakéhokoliv omezení fungovat.

Problémy měl Google i v pondělí

V tomto týdnu je to již podruhé, kdy Google postihl velký výpadek globálního rozsahu. Poprvé se tak stalo v pondělí, kdy kromě jednotlivých služeb amerického internetového gigantu nefungoval například ani videoserver YouTube.

Tehdy se problémy podařilo vyřešit zhruba po hodině. Zástupci Googlu ale tehdy neuvedli, co nedostupnost služeb způsobilo.

Google a YouTube postihl velký výpadek

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám