Hlavní obsah

Gates prozradí tajný kód do Windows

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Vláda a vládní organizace v USA a v zahraničí získají přístup k tajnému zdrojovému kódu operačního systému Windows. Softwarový gigant Microsoft Billa Gatese jim to umožní s cílem udržet je jako zákazníky. Až dosud kód tajil jako intelektuální vlastnictví a základ své prosperity. Dohodu o přístupu již Microsoft uzavřel s ruskou vládou a s NATO.

Foto: Miroslav Junek

Celostátního lídra Janu Bobošíkovou přivítalo zaplněné Palackého náměstí a oslíci Karel a Miroslav.

Článek

Operační systém Windows užívá drtivá většina počítačů na světě. Vládní organizace se však chtějí přesvědčit samy o bezpečnosti operačního systému, aby ho mohly bez obav používat pro programové aplikace.

Podle neoficiálních informací se Microsoft obával, že vládní organizace přestoupí na používání otevřeného operačního systému Linux, jehož kód je volně a bezplatně šiřitelný a každý ho může upravovat podle své potřeby.

Náznaky přechodu ke konkurenčnímu operačnímu systému přišly z Japonska, Francie, Německa, Číny a dokonce Spojených států, kde má společnost sídlo. Za skvělý tah, který posílí obraz Microsoftu v očích veřejnosti, označil oznámení společnosti Michael Gartenberg, ředitel průzkumu Jupiter Research. Podle něho je to rána pro volně šířitelné zdrojové kódy, jejichž zavedením do vládních služeb by byla stoupla jejich prestiž.

Pirátů se Gates nebojí

Microsoft odhalil části zdrojového kódu operačního systému už v roce 2001 pro vybrané klienty a technologické partnery. Nynější zpřístupnění se má týkat šedesáti států a organizací včetně Číny, Francie a USA. Microsoft věří, že se kód podaří uchránit před pirátským zkopírováním do nepovolaných rukou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám