Hlavní obsah

Facebooku unikla data více než 100 miliónů uživatelů, jsou volně ke stažení

Novinky, Jakub Kynčl, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkému skandálu čelí sociální síť Facebook, která má zhruba půl miliardy uživatelů. Data více než pětiny z nich unikla na internet a jsou ke stažení v jednom velkém souboru, který má bezmála 2,8 GB. Hlavním nebezpečím je, že se přes tato data můžete dostat i k lidem, kteří se v bezpečnostním nastavení sítě učinili nevyhledatelnými.

Článek

Obří soubor zpřístupněný na známém serveru Pirate Bay, který je největším světovým portálem pro sdílení souborů, si stáhly již více než dva tisíce lidí a další tisíce již soubor stahují. Je pravděpodobné, že do pátku budou souborem disponovat desítky tisíc lidí a potažmo firem.

Složku zkompletoval bezpečnostní konzultant a hacker Ron Bowles, který prý využil jednoduchý kód k tomu, aby data ze sítě získal. Učinil tak prý proto, aby upozornil na bezpečnostní problémy, které Facebook sužují.

Bowles: došlo k zanedbání

"Facebook měl mému útoku zabránit a učinit aspoň takové kroky, kterými by mé akci zamezil. Je nepochopitelné, že firma se stovkami odborníků nezaregistrovala narušení takového rozsahu. Řekl bych, že jednali velmi nedbale," uvedl Bowles.

Speciální program, který Bowles vytvořil, shromáždil více než 171 miliónů zápisů, patřících zhruba 100 miliónům uživatelů, kteří se nenamáhali s tím, aby změnili přednastavená bezpečnostní nastavení.

Najdete skryté uživatele

Složka obsahuje jména účtů a přesné webové adresy jednotlivých profilů. Na nich je možné najít adresy, data narození či telefonní čísla uživatelů. Tito lidé však své soukromí nikterak výrazně nechránili.

Pro provozovatele sítě je daleko nepříjemnější fakt, že ze stránky uživatele můžete zobrazit celý list jeho přátel. Tam je pak možné najít i uživatele, kteří si v bezpečnostním nastavení určili, že chtějí být pro cizí uživatele nevyhledatelní.

Pro Facebook, který minulý týden oslavil 500 miliónů uživatelů, a propojil tak zhruba osm procent obyvatel celého světa, je to nepříjemná rána, která opět oživuje otázku bezpečnosti dat umístěných na této síti.

Německo kritizuje bezpečnost Facebooku

Na nedokonalou správu dat na Facebooku upozornily minulý týden německé úřady, které dohlížejí na ochranu osobních údajů. Zákonodárci s ním zahájili soudní řízení kvůli údajnému nezákonnému získávání a uchovávání osobních dat lidí, kteří internetový portál nepoužívají. [celá zpráva]

Internetový gigant podle německé ministryně zemědělství, potravin a ochrany spotřebitelů Ilse Aignerové shromažďuje údaje, například telefonní čísla uložená na kontech jejich uživatelů, a to i lidí, kteří by s jejich sdílením nikdy nesouhlasili.

Na ministerstvo se obracejí lékaři, psychologové a právníci kvůli chování Facebooku. Například jednoho psychoterapeuta pobouřilo, když si pacientka prostřednictvím svých přátel na síti celkem bez problémů sestavovala seznam dalších pacientů. „To, kdo ke mně chodí na terapii, přece není informace pro veřejnost,“ podotkl.

Anketa

Máte na Facebooku nějaká data, jejichž uniknutí se obáváte?
Ano
7,7 %
Ne
92,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19259 čtenářů.

O Facebooku

Tento již celosvětový fenomén vznikl před pěti lety. Vymyslel jej student harvardské univerzity Mark Zuckerberg. Obliba původně vysokoškolského webu se rychle rozšířila a nyní jej využívá více než 500 miliónů lidí.

Facebook funguje na principu registrace a vytvoření si vlastního profilu. Ten si následně mohou většinou prohlédnout pouze ti uživatelé, které dotyčný označí jako „přátele“. Zároveň se každému zobrazuje nabídka lidí, které by mohl znát. Okruh „kamarádů“ se tak neustále rozšiřuje. S rostoucím počtem uživatelů roste i ztráta soukromí. Je možné nastavit profil tak, aby byl dostupný všem.

Facebook je populární díky pohodlnému vkládání fotografií, které si mohou vybraní kamarádi prohlédnout. Stačí ale, aby například někdo z vašich blízkých okomentoval snímek z vaší narozeninové oslavy, a fotku a komentář uvidí i lidé, které sice neznáte, ale patří do okruhu známých vašich přátel. Na stejném principu fungují i diskuze a vzkazy vkládané na Facebook.

Reklama

Související témata:

Související články

Vrah vylákal svou oběť přes Facebook

Australská policie apeluje na teenagery, aby na internetu nezpřístupňovali všem své fotografie s osobními údaji poté, co v Sydney minulý týden muž zabil dívku,...

Výběr článků

Načítám