Hlavní obsah

Facebooku hrozí antimonopolní vyšetřování v Británii

Londýn

Britský antimonopolní úřad CMA se v příštích měsících chystá zahájit vyšetřování americké internetové společnosti Facebook. Informoval o tom list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Úřad bude podle těchto zdrojů vyšetřovat metody, kterými Facebook údajně využívá údaje o uživatelích k potlačování konkurence v oblasti sociálních médií a internetové reklamy.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zástupci společnosti Facebook a úřadu CMA se k těmto informacím odmítli vyjádřit. Podobná vyšetřování již letos úřad zahájil v případě amerických technologických společností Apple a Google, upozornil list Financial Times.

Aktivity firmy Facebook nyní zkoumají také úřady v Evropské unii a ve Spojených státech. Americká Federální obchodní komise (FTC) v prosinci podala žalobu, ve které společnost viní z porušování pravidel hospodářské soutěže.

Úřady v USA chtějí zakročit proti Facebooku. Kvůli aplikacím

Internet a PC

FTC v prosinci uvedla, že bude v rámci žaloby usilovat o soudní opatření, které by mohlo zahrnovat požadavek, aby Facebook prodal aplikace Instagram a WhatsApp. Facebook koupil Instagram v roce 2012 a WhatsApp v roce 2014.

Zdroj z CMA podle listu Financial Times upozornil, že britský úřad nemůže zvrátit dřívější akvizice. "Stát se monopolem není nezákonné, jde o to, zda firmy tuto pozici zneužívají, když ji získají," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám