Hlavní obsah

Facebook dostal v Británii pokutu kvůli aféře Cambridge Analytica

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský úřad pro ochranu osobních údajů (ICO) vyměřil americké internetové společnosti Facebook pokutu půl miliónu liber (14,6 miliónu Kč) kvůli její roli ve skandálu kolem poradenské firmy Cambridge Analytica. Jde o nejvyšší pokutu, jakou mohl úřad udělit, uvedla agentura AP. Další média pokutu kvůli její výši označují za „symbolickou”.

Foto: Reuters

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Článek

Konzultační firma Cambridge Analytica se letos dostala do centra pozornosti kvůli obvinění, že neoprávněně získala osobní data desítek miliónů uživatelů facebooku. Tato data údajně využila k podpoře volební kampaně Donalda Trumpa v roce 2016. Data, která Cambridge Analytica získala a využila, zahrnovala podle ICO údaje minimálně o miliónu obyvatel Británie, uvedla agentura Reuters.

Cambridge Analytica získala přístup k těmto údajům prostřednictvím aplikace psychologa Aleksandra Kogana. Facebook podle ICO v letech 2007 až 2014 umožnil vývojářům aplikací přístup k osobním údajům uživatelů bez jejich výslovného souhlasu.

"Facebook nedokázal dostatečně ochránit soukromí svých uživatelů," uvedl úřad. Firma podle něj umožnila "závažné porušení" zákona a nezajistila nápravu ani po odhaleném zneužití údajů v prosinci 2015.

Facebook rozhodnutí zkoumá

Společnost Facebook uvedla, že nyní rozhodnutí úřadu zkoumá. "Ačkoli zdvořile nesouhlasíme s některými jejich zjištěními, už dříve jsme uvedli, že jsme měli učinit více, abychom prověřili tvrzení ohledně Cambridge Analytica a podnikli kroky v roce 2015. Jsme vděčni za to, že ICO ocenil naši plnou spolupráci během jeho vyšetřování," dodal Facebook.

Vyměřená pokuta je podle Reuters spíše symbolická. Facebook loni zvýšil zisk o více než polovinu na téměř 15,9 miliardy dolarů (zhruba 360 miliard Kč). Facebook je největší sociální síť na světě, kterou alespoň jednou za měsíc využívá více než 2,2 miliardy lidí.

"Podnik takovéto velikosti a s takovými odbornými znalostmi měl být lépe obeznámen se situací a měl lépe postupovat," uvedla šéfka ICO Elizabeth Denhamová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám