Hlavní obsah

Exšéf Cambridge Analytica kličkuje, před britské zákonodárce nepředstoupí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ostře sledovaná kauza týkající se společnosti Cambridge Analytica se ve Velké Británii začíná komplikovat. Před tamní zákonodárce měl ve středu předstoupit jeden z hlavních aktérů celého skandálu – bývalý šéf firmy Alexander Nix. Ten však dal na poslední chvíli úřadům vědět, že nedorazí.

Foto: Dominic Lipinski, ČTK/AP

Exředitel společnosti Cambridge Analytica Alexander Nix

Článek

O tom, že se z jednání zákonodárců Nix omluvil, informoval v úterý večer předseda výboru britského parlamentu pro kulturu, média a sport Damian Collins.

Podle něj bývalá hlava společnosti Cambridge Analytica zrušila svou výpověď v britském parlamentu kvůli tomu, že „je objektem trestního vyšetřování britských úřadů“, a z tohoto důvodu prý nesmí o celé kauze s nikým mluvit.

Collins však Nixovu omluvu označil za „výmluvu“. Podle něj není žádný právní důvod k tomu, aby se zodpovězení otázek souvisejících se svým dřívějším pracovním nasazením bránil.

Data byla zneužita za Nixova vedení

Právě během vedení společnosti Nixem došlo k masivnímu zneužití uživatelských dat na Facebooku. Někdejší šéf Cambridge Analytica byl proto v polovině března, prakticky ihned po vypuknutí skandálu, zbaven představenstvem společnosti své funkce. Od té doby se o něj zajímají vyšetřovatelé.

Podle prvních informací měla Cambridge Analytica zneužít 50 miliónů uživatelských účtů. Facebook ale krátce po vypuknutí skandálu přiznal, že postižených je daleko více - britská firma podle zástupců sociální sítě vysála data z profilů zhruba 87 miliónů lidí. [celá zpráva]

Tento týden se však ukázalo, že zmiňovaných bezmála devět desítek miliónů uživatelských účtů byla jen špička ledovce. V písemné výpovědi pro britské zákonodárce to uvedla v úterý bývalá manažerka společnosti Cambridge Analytica Brittany Kaiserová, která společnost opustila krátce po vypuknutí skandálu v březnu tohoto roku.

Foto: Handout, Reuters

Bývalá manažerka společnosti Cambridge Analytica Brittany Kaiserová

„Je téměř jisté, že počet uživatelů Facebooku, jejichž údaje byly tímto jednáním zneužity, je daleko vyšší. Zmiňovaných 87 miliónů odpovídá jen hrstce realizovaných průzkumů,“ zdůraznila Kaiserová. Kolik účtů bylo ve skutečnosti zneužito společností Cambridge Analytica, však vyčíslit nedovedla.

Cambridge Analytica využila data při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta. Společnost měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování.

Foto: Profimedia.cz

Předseda výboru britského parlamentu pro kulturu, média a sport Damian Collins

Vysát data z Facebooku mohly i další společnosti

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg se již za zneužití uživatelských účtů opakovaně omluvil a již dříve ukončil s Cambridge Analytica a dalšími podobnými organizacemi, které se zabývají sběrem uživatelských dat, veškerou spolupráci.

Facebook nicméně již dříve upozornil, že nejrůznější sběrači dat se mohli relativně snadno dostat k citlivým údajům prakticky všech uživatelů této sociální sítě. Bylo to dáno tím, že Facebook umožňoval prakticky od svého vzniku hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Zakladatel a šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám