Hlavní obsah

Experti z Applu s hackery komunikovali, ale výkupné odmítli zaplatit

Novinky, ort

Bezpečnostní experti společnosti Apple byli ve spojení s hackery ze skupiny Turkish Crime Family, kteří vyhrožují, že ze služby iCloud smažou data stovek miliónů uživatelů. Upozornil na to server Motherboard s tím, že experti zaujali vůči kyberzločincům nekompromisní postoj. Vyjednávat prý nebudou.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Službu iCloud mohou využívat majitelé přístrojů s logem nakousnutého jablka. (Ilustrační foto)

Článek

Hackeři dali společnosti Apple jasné ultimátum. Buď zaplatí do 7. dubna požadované výkupné, nebo budou data více než 625 miliónů uživatelů služby iCloud smazána. Počítačoví piráti se totiž přesně takového množství přihlašovacích údajů zmocnili. [celá zpráva]

E-mailová komunikace, kterou server Motherboard získal, však dokazuje, že americký počítačový gigant se vyjednávat rozhodně nechystá.

Bezpečnostní experti Applu totiž nejprve požadovali po útočnících vzorek dat, který by skutečně dokazoval, že jsou uživatelé v ohrožení. Ten kyberzločinci skutečně zaslali. Místo zaplacení výkupného však následně pracovníci amerického počítačového gigantu začali hackerům sami „vyhrožovat“.

Upozornili je na to, že společnost počítačové piráty nijak neodměňuje, pokud svým jednáním porušují zákon. Dále podotkli, že celou komunikaci archivovali a postoupili ji orgánům činným v trestním řízení.

Nebojte se, vzkazuje Apple

V pátek pak zástupci podniku s logem nakousnutého jablka vydali oficiální prohlášení, podle kterého se uživatelé nemají čeho obávat. Tvrdí, že hackeři disponují jen daty, která pocházejí z útoku na síť LinkedIn v roce 2012.

V ohrožení by tak podle výše uvedeného měli být teoreticky pouze uživatelé, kteří používají na službě iCloud stejné heslo jako na LinkedInu a za posledních pět let si ho ještě nezměnili.

Server ZDNet nicméně upozornil na to, že jakékoliv bagatelizování hrozby není na místě. Podle vzorku dat hackerů, který měli redaktoři k dispozici, jsou uživatelé skutečně v ohrožení. V tuto chvíli tak není zcela zřejmé, zda je hrozba pro uživatele reálná, či nikoliv. V každém případě by si pro jistotu měli uživatelé svá data z iCloudu zálohovat.

Jak funguje iCloud

Služba iCloud nabízí uživatelům možnost ukládat kontakty, zprávy, fotografie a další soubory automaticky na vzdálený server (cloud). To se hodí především v případě, kdy mobil nebo tablet ztratíte. Do nového přístroje jednoduše zadáte své přístupové údaje a všechna data máte okamžitě zpět, o nic nepřijdete.

Jenže jak je z řádků výše patrné, cloud představuje také jisté riziko, na které bezpečnostní experti pravidelně poukazují již několik let. Tím, že data nemáte přímo u sebe, může se k nim dostat i někdo cizí. Stačí znát váš e-mail a heslo.

A právě to se údajně podařilo hackerské skupině u stovek miliónů účtů. Počítačoví piráti tak nyní požadují po americkém počítačovém gigantu výkupné. Pokud jej zástupci Applu nezaplatí do 7. dubna, jak bylo uvedeno výše, kyberzločinci podle serveru Neowin data uživatelů smažou.

Útočníci výkupné neustále zvyšují. Nejprve chtěli po americkém počítačovém gigantu 75 000 dolarů (1,9 miliónu korun). Už pár dní poté však požadovali dvojnásobek. Až do dubna se má částka každé tři dny zvyšovat, pokud Apple nezaplatí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám