Hlavní obsah

Evropská komise zaslala ČTÚ připomínky k testu pro regulaci mobilního trhu

Evropská komise (EK) má vážné připomínky k tzv. tříkriteriálnímu testu. Ten je součástí toho, jak Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zdůvodňuje svou snahu o regulaci velkoobchodního mobilního trhu s daty. Vyplývá to z rozhodnutí, které komise úřadu zaslala.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Český trh podle komise funguje dobře mimo jiné z toho důvodu, že na něm je dostatek virtuálních operátorů (MVNO), byť uznává, že patrně mají omezený potenciál pro růst. "MVNO mají navíc k dispozici možnost přístupu regulovaného i obchodního, přičemž podmínky pro obchodní přístup jsou zjevně příznivější a v průběhu času se zlepšily," konstatuje EK.

Podle ČTÚ rozhodnutí komise ale neznamená, že by úřad svou snahu o regulaci ukončil. Komise totiž přes námitky proces nezastavila, a jednání tak mohou a budou pokračovat, píše server Lupa.cz. "Komise ve svém rozhodnutí má zásadní připomínky, ale pochybnosti nejsou tak vážné, aby zahájila tzv. druhou fázi, protože by nepovažovala kroky ČTÚ za slučitelné s vnitřním trhem a právem EU," potvrdil serveru předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

ČTÚ připomínky EK zohlední

ČTÚ podle něj rozšíří seznam trhů vhodných k regulaci a zohlední připomínky Evropské komise. "Prokázání kritérií vhodnosti regulace ČTÚ ustojí a v analýze se jim bude detailně věnovat. Dostáváme se tak do další fáze," dodal Novák.

Rada ČTÚ chce pokračovat v krocích vedoucích k rozšíření seznamu relevantních trhů o velkoobchodní trh mobilních služeb a připomínky Evropské komise hodlá využít ke zkvalitnění samotné analýzy, sdělil úřad v tiskové zprávě.

Neexistuje dostatečná konkurence

Analýza velkoobchodního trhu mobilních služeb je dalším materiálem, který bude ČTÚ Evropské komisi posílat. Úřad k němu letos v červnu ukončil veřejnou konzultaci a potvrdil, že žádná ze zaslaných připomínek nezviklala jeho názor, že operátoři postupují v neformální shodě proti zájmům spotřebitelů, píše Lupa.cz.

Současné rozhodnutí Evropské komise se týká tzv. tříkriteriálního testu, který ČTÚ provedl už v roce 2017. Konstatoval tehdy, že na mobilním trhu s daty v Česku, zejména v segmentu rezidentních zákazníků, neexistuje dostatečná konkurence.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám