Hlavní obsah

Evropská komise kvůli podezření z kartelu šetří vydavatelství elektronických knih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise (EK) zahájila formální šetření několika evropských a amerických vydavatelství kvůli podezření z možných kartelových dohod. Případ se týká prodejů elektronických knih. Napomáhat nakladatelstvím při porušování unijních norem možná, podle úterního prohlášení komise, mohla i společnost Apple.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Napomáhat nakladatelstvím při porušování unijních norem možná, podle dnešního prohlášení komise, mohla i společnost Apple.

Článek

Prošetřování se konkrétně týká nakladatelství Hachette Livre (Francie), Harper Collins (USA), Simon & Schuster (USA), Penguin (Británie) a Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck (Německo).

Komise se obává, že se tyto společnosti mohly s pomocí společnosti Apple zapojit do praktik porušujících pravidla volné hospodářské soutěže ovlivňováním trhu s e-knihami. Brusel zdůraznil, že se hodlá případu věnovat prioritně, nicméně nechtěl současně předjímat výsledek šetření.

Jde mimo jiné o dohody mezi vydavatelstvími a maloobchodními prodejci elektronických knih. "Komise se obává, že tyto praktiky mohly porušit antimonopolní pravidla, která zakazují kartely a restriktivní obchodní praktiky," uvedla komise v prohlášení zveřejněném na svých webových stránkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám