Hlavní obsah

EU spustila internetové stránky, které mají pomoci zjistit kvalitu vody na pláži

Lidé, kteří si chtějí vyrazit někam k vodě, si nyní prostřednictvím internetu mohou zjistit, jaká kvalita vody se dá na jejich vybraném koupališti, rybníku či pláži v zemích Evropské unie, včetně Česka či Slovenska, asi čekat. Umožní jim to nový portál www.eyeonearth.eu, který spustila Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) spolu s firmou Microsoft.

Článek

Na interaktivní mapě si člověk nejprve vybere lokalitu. Pak pomocí "semaforového" značení zjistí, jaká kvalita vody tam asi může být. Bude-li u ní uveden zelený puntík, znamená to "bezproblémovou" vodu, zatímco červená symbolizuje místo, kde tomu tak není. Mezi nimi je oranžová - u ní buď nebylo odebráno dost vzorků, nebo tam jeden z parametrů překračuje povolenou hodnotu, avšak ostatní jsou ještě v normě.

Systém zahrnuje informace z více než 21 000 monitorovacích míst napříč celou unií. Tato data zahrnují situaci z předchozích let (1990 až 2007), avšak u několika zemí (Slovensko, Řecko, Itálie, Malta, Slovinsko, Portugalsko) jsou na portálu i nejnovější informace z letoška.

Kromě těchto údajů však mohou i sami lidé pomocí obdobného "semaforového" systému ohodnotit, s jakou kvalitou vody se na daném místě aktuálně setkali, a tím dávat tipy či doporučení ostatním. Například v Praze a v její bezprostřední blízkosti je v systému zahrnuto šest míst. Ve čtyřech případech (rybníky Motol a Šeberák a nádrže Hostivař a Džbán) u nich v současnosti figuruje červená barva.

Zelenou má jen koupaliště na Praze 4, zatímco rybník Jureček u hranic metropole má oranžovou. Červenou má třeba také Domanínský rybník poblíž Bystřice nad Pernštejnem či rybník Rosnička u Svitav. U Olomouce v obou sledovaných místech u přírodního jezera Poděbrady figuruje zelená.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám