Hlavní obsah

EK podezřívá Samsung ze zneužívání dominantního postavení na trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise viní jihokorejskou společnost Samsung Electronics ze zneužívání dominantního postavení na trhu. Samsung se prý snaží zabránit konkurenční firmě Apple používat patenty, které jsou zásadní pro fungování mobilních telefonů. Komise podle svého prohlášení zaslala Samsungu oznámení, ve kterém ho informovala o svých námitkách a předběžném závěru, podle kterého se nechová poctivě.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia

Článek

"Práva k duševnímu vlastnictví jsou důležitým základním kamenem jednotného trhu. Nicméně tato práva by neměla být zneužívána, když jsou důležitá pro zavedení průmyslových standardů, které přinášejí obrovské výhody pro podniky i spotřebitele," uvedl komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia.

Předložení námitek je posledním krokem před zahájením vyšetřování. Po písemném upozornění bude mít Samsung možnost odpovědět a požádat o slyšení před regulátorem. Pokud EK poté dospěje k názoru, že firma porušuje předpisy, může jí udělit pokutu až deset procent celkového ročního obratu.

Foto: Apple

Apple iPad

Samsung uvedl, že prohlášení EK studuje. Dodal, že bude s komisí plně spolupracovat a bránit se proti obvinění. "Samsung je přesvědčen, že komise v pravý čas dojde k závěru, že jsme jednali v souladu se zákony o hospodářské soutěži Evropské unie," píše se v prohlášení Samsungu.

Obvinění se týká sítě 3G UMTS, která je v EU standardem. Samsung se podle EK zavázal, že poskytne patenty spojené s touto sítí konkurenci za poctivých podmínek, když unie přijala tuto síť za standard. Loni však měl v některých zemích začít bránit Applu v používání těchto patentů a EK začala případ šetřit v lednu 2012.

Patentová válka se mezi oběma společnostmi táhne už od loňského dubna. Apple tehdy ve Spojených státech obvinil Samsung, že jeho chytré telefony a tablety Galaxy "otrocky" kopírují jeho produkty iPhone a iPad.

V právních bitvách je zatím úspěšnější Apple. Soud v Kalifornii totiž na konci srpna rozhodl, že Samsung musí svému konkurentovi za zneužití patentů zaplatit 1,05 miliardy USD (20,9 miliardy Kč). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám