Hlavní obsah

Dvě třetiny Čechů mají doma počítač. Internetové připojení je samozřejmostí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos poprvé překonal počet počítačů v tuzemských domácnostech hranici dvou třetin. Samozřejmostí je mezi českými uživateli také internetové připojení, které nejčastěji používají k přijímání či odesílání e-mailů a ke čtení zpráv on-line. Popularitě se těší také nakupování na webu. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Počítač vlastní aktuálně 68 % českých domácností, z toho téměř polovinu (43 %) tvoří přenosné přístroje. Zajímavý je také údaj, že 27 % domácností je vybaveno alespoň dvěma PC, to je o polovinu více než před třemi roky.

Přístup k internetu se za posledních šest let více než zdvojnásobil. Zatímco v roce 2007 připojením disponovalo 1,4 miliónu lidí, letos je to již 2,9 miliónu. V podstatě platí, že uživatel počítače je i uživatelem internetu.

Muži využívají internet častěji než ženy

„Téměř všechny domácnosti jsou k internetu připojeny vysokorychlostně. Dříve nejrozšířenější typ připojení prostřednictvím pevné telefonní linky v posledním sledovaném roce uvedly 4 % domácností,“ řekla Romana Malečková z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

„Z hlediska využívání internetu platí, že jej častěji využívají mladší věkové skupiny, i když každoročně stoupá podíl uživatelů internetu i mezi seniory. Zároveň lze také konstatovat, že muži internet využívají častěji než ženy,“ konstatovala Malečková.

Nákupy na internetu

Letos na internetu nakupovala více než třetina Čechů, většinou jsou on-line nákupy oblíbenější u mladších ročníků a vzdělanějších lidí. „Velké oblibě se těší také ve skupině žen na rodičovské dovolené,“ dodala Malečková.

Nejvíce lidé prostřednictvím webu nakupovali oblečení, obuv a módní doplňky. Na druhém místě se pak umístily vstupenky na kulturní a sportovní akce.

V porovnání s ostatními státy Evropské unie patřila Česká republika v roce 2012 vybaveností informačními technologiemi spíše k podprůměru. Počtem uživatelů internetu se však přiblížila k průměru.

Reklama

Výběr článků

Načítám