Hlavní obsah

Dvacetikilové monstrum předělali na kapesní model. První vědecká kalkulačka stála tisíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká firma Hewlett-Packard představila před 50 lety, 1. února 1972, první kapesní vědecký kalkulátor HP-35, který se vešel do kapsičky u košile. Zatímco stolní kalkulátory zvládaly jen základní početní operace, model HP-35 si poradil i s logaritmy a trigonometrickými funkcemi – bez složitých pomocných výpočtů, stiskem jediného tlačítka.

Foto: Profimedia.cz

Kalkulačka HP-35

Článek

Stal se vlastně prvním elektronickým logaritmickým pravítkem a bleskově zvládal všecky výpočty.

„Chci, aby to bylo desetkrát menší, desetkrát výkonnější a desetkrát levnější,“ pronesl Bill Hewlett nad stolním programovatelným kalkulátorem 9100A.

Zařízení velikosti psacího stroje o hmotnosti dvacet kilogramů bylo v té době nejnovějším hitem společnosti, kterou Hewlett založil s Davem Packardem a která vyrostla z garážové firmy v podnik s devíti tisíci zaměstnanci. Kalkulátor 9100A zvládal výpočty exponenciálních a trigonometrických funkcí nebo logaritmů.

Stolní kalkulátor HP 9100A

Příhodná doba pro splnění Hewlettova přání nastala až po roce 1970, kdy se objevily první čipy. Sharp a další japonské firmy uvedly na trh kapesní kalkulačky schopné základních početních úkonů. Autoři 9100A Tom Osborn a Dave Cochran však chtěli elektronickou obdobu logaritmického pravítka, která by se vešla do kapsy u košile.

První prototyp vyrobili v listopadu 1971. Při pohledu na pětatřicet základních tlačítek klávesnice vymyslel Hewlett název nového modelu: „Bude to HP-35.“

Kalkulačka HP-35

Koupilo si ji 350 tisíc lidí

V Hewlett-Packardu původně zamýšleli vyrábět kapesní kalkulačky jen pro své inženýry, ale nakonec se je rozhodli prodávat a lidé si jich koupili stovky tisíc. Kdo si chtěl náprsní kapsu zatížit čtvrtkilovou kalkulačkou, musel peněžence ulehčit o celých 395 dolarů (podle aktuálního kurzu 8 640 Kč). Časem ale její cena klesla i pod 200 dolarů.

Než první kalkulačku nahradily novější typy, opatřilo si ji na 350 000 lidí. V červenci 2007 představil Hewlett-Packard repliku kalkulačky HP-35, retro model HP-35s.

Retro model HP-35s

Reklama

Související témata:

Související články

Twitter funguje už 15 let

Americká internetová sociální síť Twitter byla pro veřejnost otevřena před 15 lety, 15. července 2006. První pokusná zpráva byla poslána již 21. března 2006....

Výběr článků

Načítám