Hlavní obsah

Drtivá většina uživatelů internetu nakoupí v e-shopu alespoň jednou ročně

Praha

Devět z deseti českých uživatelů internetu si alespoň jednou za rok objedná zboží v e-shopu. Polovina zákazníků tak nakupuje jednou měsíčně. Vyplývá to z výzkumu Asociace pro elektronickou komerci (APEK), která zkoumá ve spolupráci s agenturou Nielsen Admosphere chování spotřebitelů v e-shopech od roku 2012. Informoval o tom za APEK Jan Vetyška.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výzkum dále ukázal, že polovina uživatelů internetu starších 15let objedná zboží on-line alespoň desetkrát ročně. Při nákupech se vrací do vyzkoušených obchodů. „Dlouhodobý růst české e-commerce potvrzuje také pravidelnost nákupů našich spotřebitelů. Více než čtvrtina nakupujících uvedla, že za rok pořídí zboží on-line nejméně patnáctkrát,“ uvedl Vetyška.

V nejlevnějším e-shopu nakupuje 21 % internetových nakupujících, nejčastěji ale volí podle Vetyšky jakýsi mix, kdy se dívají na nabídku zboží ve vyzkoušených e-shopech a porovnávají ji. Češi jsou nejvíce loajální k jednotlivým obchodům s oblečením, obuví, k drogeriím a produktům pro zdraví a krásu. Nejméně pak při nákupu hraček a černé elektroniky.

Podle jarní analýzy APEK a nákupního rádce Heureka.cz loni dosáhly české e-shopy obratu 135 miliard korun. Český statistický úřad nedávno po pěti letech srovnal tržby internetových a zásilkových obchodů, které nepřetržitě rostou od roku 2000. Podle statistiků se v roce 2017 v internetových obchodech prodalo zboží za zhruba 85 miliard Kč, což představovalo 7,8 % maloobchodních tržeb. To byl téměř dvojnásobný podíl než v roce 2013.

APEK sdružuje více než pět stovek firem, podnikatelů a odborníků v elektronickém obchodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám