Hlavní obsah

Drtivá většina bitcoinů se těží v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současnosti se zhruba 60 procent bitcoinů těží v Číně, následují USA, Kanada a Island. Z dalších evropských zemí je to pak Norsko a Švédsko. Polovina čínské těžby probíhá v Sečuánu, který vytváří 90 procent energie z obnovitelných zdrojů. Vyplývá to z pravidelné analýzy webu CoinShares.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Těžba bitcoinů prostřednictvím výkonných výpočetních zařízení spotřebuje 4,7 GW elektřiny. Zhruba desetinu spotřeby přitom představuje energie potřebná k chlazení počítačů. Obnovitelné zdroje se celkově podílí na těžbě necelými třemi čtvrtinami.

"Převaha Číny při těžbě bitcoinů je v současnosti stále patrná, její podíl ale postupně klesá. Těžba se přesouvá do míst s nízkou cenou elektřiny. Poměrně silná těžařská komunita se nachází i v České republice. I v Česku zájem o bitcoiny nahrává růstu poptávky po dalších kryptoměnách, včetně domácího Platon Coinu," říká zakladatel Platon Finance Daniel Tanner.

Těžba spočívá ve výpočtu složité matematické úlohy, za kterou úspěšný těžař obdrží podíl mincí. Výpočty se neustále ztěžují a vyžadují vyšší výkon počítačů.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Cena bitcoinu se před třemi měsíci pohybovala kolem 5000 USD a od té doby strmě roste. V minulých týdnech atakovala hranici 13 000 dolarů a v současnosti se bitcoin prodává okolo 11 800 USD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám