Hlavní obsah

Digitalizace: V Praze po 54 letech umřelo analogové vysílání

Novinky, ČTK, Miloslav Fišer

O půlnoci ze čtvrtku na pátek začala v České republice jednou z největších revolucí televizního vysílání od dob zahájení vysílání Československé televize v první polovině 50. let. Celoplošné televizní stanice začaly během čtvrtečního večera vypínat analogový signál z pražského žižkovského vysílače. Analogová tma nastala na většině Prahy minutu před půlnocí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Žižkovská televizní věž

Článek

Nova v Praze vysílala pouze digitálně již od 19:53 hodin, Prima přerušila analogové vysílání ve 23:30 a na 29 minut na obrazovku umístila informaci o tom, co se děje s odkazem na internetové stránky k digitalizaci. Česká televize vypnula minutu před půlnocí a informaci pro diváky, jak si naladit digitální vysílání, bude zobrazovat do 7. května.

Podle mluvčí Českých radiokomunikací Marie Fianové nenastaly během vypínání analogového signálu v Praze žádné problémy. Na zákaznickou linku kvůli digitalizaci volali od čtvrtečního večera do páteční poledne jen dva diváci.

Podle průzkumu společnosti Mediaresearch bylo na analogovou tmu připraveno 97 procent domácností. Buď si pořídily set top box, televizi s digitálním tunerem, nebo přijímají signál přes kabel nebo satelit. Jen na terestrické vysílání je přitom odkázána asi třetina diváků. 

Praha je první velkou oblastí, kde bylo analogové vysílání vypnuto. V hlavním městě stále analogově vysílá strahovský vysílač, část Pražanů může přijímat signál z Cukráku a rovněž fungují některé dokrývače ČT a Primy.

Digitalizace ČR bude dokončena v roce 2012

Podle Duspivy byly v Praze splněny všechny podmínky pro přechod na digitální vysílání. Jednou z nich byl souběh analogového a digitálního vysílání po dobu nejméně šesti měsíců, dále minimálně stejné pokrytí digitálním jako analogovým signálem a tříměsíční informační kampaň.

Pokud bude dodržen technický plán přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání, vydaný jako nařízení vlády č. 161/2008, měla by být Česká republika pokryta do konce roku 2012.

Foto: Novinky

Mapa

:. Na stránkách digitalne.tv je umístěna speciální mapa, podle které se můžete dozvědět, kdy u vás bude dostupný digitální signál i kdy přestane fungovat analogový. Mapu naleznete ZDE.

Vysílací síť 1 pro veřejnoprávní vysílání by měla dosáhnout 95% pokrytí už v roce 2010. Po ukončení analogového vysílání z vysílače Praha-Žižkov na konci dubna skončí v září i vysílání z Plzně-Krašova a v říjnu z Prahy-Cukráku.

Na rozdíl od analogového signálu si u digitálního vysílání může každý vybrat z několika různých druhů příjmu. V následující tabulce si uvedeme, jaké máme možnosti.

Druhy digitálního televizního vysílání
Pozemní digitální televize DVB-T
Zemský digitální příjem je nejlevnějším způsobem, jak se dostat k digitální televizi. Představuje také jediný nezpoplatněný příjem televize, nepočítáme-li sledování nekódovaných satelitních programů. V České republice je zemský příjem televize také zdaleka nejoblíbenějším, takže se týká největšího počtu domácností.
Satelitní příjem DVB-S
Satelitní televize má oproti rozšířenějšímu zemskému příjmu televizního signálu mnoho výhod, například v tom, že divák nemusí čekat, kdy v jeho regionu začne vysílat digitální vysílač. Na druhou stranu existuje i několik nevýhod, z nichž asi největší je fakt, že mnoho televizních programů musí svůj signál ze satelitu kódovat a bez přístupové karty se k němu divák nedostane.
Digitální kabelová televize DVB-C
Kabelovou televizi můžete přijímat buď v analogové podobě nebo digitálně. Vypínání analogových televizních vysílačů se analogové kabelové televize netýká a záleží čistě na poskytovateli kabelové televize, zda a kdy se rozhodne analogové vysílání ukončit a plně se soustředit na provozování digitální kabelové televize.
Příjem přes internet IPTV
Digitální vysílání přes pevnou linku (IPTV) skýtá všechny možnosti doplňkových služeb, s nimiž si diváci obecně spojovali digitální televizi. Je plně interaktivní, zákazník si může prostřednictvím zpětného kanálu objednávat filmy v domácí videotéce nebo konkrétní televizní přenosy sportovních zápasů. IPTV je také dostupnější než další podobná služba, kabelová televize.

Historie televizního vysílání

První pokusné televizní vysílání se v Československu uskutečnilo 23. března 1948 v Tanvaldu, kde skupina vědců Vojenského technického ústavu uskutečnila ukázku pro veřejnost. Další pokusné vysílání se pak uskutečnilo v roce 1948 v Praze.

Zkušební vysílání Československé televize pro veřejnost bylo zahájeno 1. května 1953 a další rok 25. února 1954 bylo prohlášeno za pravidelné. Televize nejprve vysílala pouze tři dny v týdnu (v létě dokonce pouze dva dny). V roce 1953 se vysílání rozšířilo na čtyři dny v týdnu a v roce 1955 na šest dní. Celotýdenního vysílání se lidé dočkali až v prosinci roku 1958.

Druhý televizní program byl v Československu spuštěn 10. května 1970. Na něm si lidé o tři roky později (9. května 1973) mohli vychutnat první barevné vysílání. První program Československé televize byl v barvách vysílán v květnu roku 1975.

Do historie televizního vysílání se jistě zapíše i právě probíhající digitalizace, která by měla být po celé České republice dokončena v roce 2012 a bude zcela ukončeno analogové televizní vysílání.

Reklama

Výběr článků

Načítám