Hlavní obsah

Dechberoucí záběry extrémního počasí. Windy.com zobrazuje satelitní snímky v reálném čase

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká aplikace Windy.com přidala nově interaktivní animované satelitní snímky pro celý svět. Díky tomu si kdokoliv může prohlížet satelitní snímky celého světa v jednom unikátním kompozitu. Nová funkce má hrát klíčovou roli i při záchraně lidských životů a předcházení škod na majetku.

Foto: Windy

Hurikán Barry na Windy.com

Článek

„Extrémní počasí ovlivňuje životy každého z nás stále častěji. Proto jsou nástroje na předpověď počasí a pozorování s tím spojených jevů tak důležité. Srozumitelná interpretace předpovědi, tedy to, jak snadno předpovědi porozumí i neprofesionálové, hraje klíčovou roli při záchraně lidských životů a předcházení škod na majetku,“ prohlásil Tomáš Slavkovský, marketingový manažer Windy.com.

Právě proto podle něj Windy.com zařazuje do svého portfolia interaktivní animovanou satelitní mapu. „Na satelitních snímcích můžete sledovat aktuální vývoj oblačnosti. Lidé dostávají možnost rozpoznat vznikající bouři ještě dříve, než se vůbec začne blýskat a pršet,“ uvedl Slavkovský.

„Díky globálnímu pokrytí je možno sledovat pohyb oblačných útvarů i nad oceány, a monitorovat tak aktuální pohyb hurikánů a tajfunů. Windy.com mění satelitní snímky doslova na přenos v reálném čase, který můžete sledovat na libovolném zařízení,“ konstatoval manažer.

Česká aplikace Windy.com kombinuje satelitní snímky z družic světových organizací jako EUMETSAT, NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration z USA) a JMA (Japan Meteorological Agency).

Foto: Windy

Mapa Infra na Windy.com. Jde o kanál Infrared 10.8.

Foto: Windy

Mapa Visible na Windy.com. Jde o RGB kompozit skládající VIS 0.6, VIS 0.8 a IR 10.8 kanály (v případě Evropy se jedná o kanály HRV a IR10.8).

Pro oblast Evropy jsou snímky z EUMETSATu dostupné dokonce v 5minutových intervalech ve viditelném RGB spektru, Infrared a Infrared+. „V Evropě má RGB kompozit rozlišení téměř 1 km. Pro oblast Afriky a Atlantského oceánu jsou snímky dostupné po 15 minutách. Snímky z NOAA a JMA jsou dostupné po 10 minutách. Na Windy.com si můžete prohlédnout výsledný kompozit pro posledních až 12 hodin,“ vyzdvihl Slavkovský.

Interaktivní mapa složená ze satelitních snímků je k dispozici na stránkách windy.com, a to i prostřednictvím mobilních prohlížečů. V aplikacích pro iPhone, iPad a zařízeních s operačním systémem Android bude mapa zpřístupněna ještě během tohoto léta.

Webová aplikace Windy.com

Windy.com pomáhá zachraňovat životy

Původně přitom Windy.com vzniklo jako předpověď počasí pro rekreační sportovce, především pro kitery. Ti potřebují pro svůj koníček znát přesnou předpověď nejen počasí, ale hlavně vývoje povětrnostních podmínek.

V průběhu času se však aplikace stala nezbytnou součástí profesního života lidí, kteří zachraňují druhé, případně kteří potřebují znát při své práci přesné informace o počasí. Vedle lidí v krizových štábech je řeč například o námořnících, pilotech či hasičích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám