Hlavní obsah

Další krok k digitálním měnám, otestuje je banka pro vyrovnání plateb

Londýn

Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) otestuje používání digitálních měn centrálních bank. Experimentu se účastní Austrálie, Malajsie, Singapur a Jihoafrická republika a jeho výsledkem by mohla být efektivnější globální platební platforma, uvedla ve svém sdělení BIS.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Studie nazvaná Projekt Dunbar má za cíl vyvinout prototypy pro skutečnou platformu, která umožní mezinárodní vypořádání v oficiálních digitálních měnách používaných centrálními bankami. Systém by měl umožnit přímé transakce v digitálních měnách centrálních bank, které BIS označuje zkratkou CBDS, a zkrátit jejich čas a náklady.

Kurz etherea poskočil vzhůru, posílil také bitcoin

Internet a PC

Centrální banky po celém světě se snaží vypořádat s novými platebními technologiemi, jejichž průkopníky jsou technologické společnosti, včetně například čínské Ant Group. Navíc projekt Facebooku nazvaný Diem, dříve Libra, vytváří globální platební síť, která by mohla obsluhovat jeho vlastní stablecoin či digitální měny centrálních bank. Stablecoin je označení pro měnu, která je vázána na určitá aktiva, jako jsou peníze, zlato nebo kovy.

Rychlý růst trhu kryptoměn, které se liší od digitálních měn vydávaných centrálními bankami, představuje potenciální hrozbu pro stávající měnové režimy a zvyšuje naléhavost debat o řešení přeshraničních převodů peněz. Mezi nejpopulárnější kryptoměny patří například bitcoin či ethereum.

Výsledky studie by měly být zveřejněny začátkem příštího roku, uvedla agentura Bloomberg.

Evropská centrální banka učinila první krok ke spuštění digitálního eura

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám